Astell & Kern verraste afgelopen najaar vriend en vijand door met de A&futura SE200 ’s werelds eerste high-res audiospeler te introduceren met een multi-DAC-ontwerp voor een absoluut ongekende muziekbeleving. Daar doet het merk nu een schepje bovenop, door in dezelfde serie de SE180 te presenteren, de eerste speler met verwisselbare DAC-modules.

A&futura SE180
De A&futura SE180 is daarmee opnieuw een volkomen unieke innovatie van de Zuid-Koreaanse specialisten, want je kunt het geluid naar eigen wens aanpassen door een andere DAC-module in de SE180 te plaatsen. Bovendien heb je met de SE180 de meest geavanceerde speler die A&K tot nu toe op de markt bracht in handen: het is het allereerste model met de in eigen huis ontworpen Teraton Alpha Sound Solution-technologie voor verbeterde audio, een verbeterde gebruikersinterface én geavanceerde connectiviteit.

A&K laat weten dat de nieuwe gebruikersinterface beter overeenkomt met de ervaring die een Android smartphone biedt, zodat muziekliefhebbers nog intuïtiever met hun geliefde albums aan de slag kunnen. De SE180 beschikt daartoe over een fraai full HD-scherm van vijf inch en natuurlijk de bekende draaiknop in de prijswinnende gladde behuizing van het merk.
Ook is er voorzien in AK File Drop voor eenvoudigere draadloze bestandsoverdrachten, de BT Sink-functie voor een eenvoudigere verbinding van de SE180 met een extern bluetooth-apparaat en natuurlijk de unieke audioflexibiliteit van de verwisselbare DAC-modules. Door het hoofdgedeelte fysiek te scheiden van de alles-in-één module kunnen alle stroom- en radiofrequentieruis die door de hoofdeenheid wordt gegenereerd volledig wordt geblokkeerd om de audioprestaties te verbeteren. Het ingebouwde geheugen van 256 GB kan worden uitgebreid tot 1 TB door plaatsing van een microSD-kaartje.

Verwisselbare DAC’s
De A&futura SE180 wordt standaard geleverd met een achtkanaals module, de SEM1 ESS ES9038PRO. Deze DAC kan audiobestanden afspelen tot een resolutie van 32-bit/384 kHz PCM en native DSD256-bestanden. Wie wil aanpassen en upgraden kan de SEM2 Asahi Kasei AK4497EQ Dual DAC module aanschaffen. Dit is de eerste optionele module zijn die bij de lancering beschikbaar is, met de mogelijkheid om bestanden af te spelen tot 32-bit / 768 kHz PCM en native DSD512. Beide modules zijn voorzien van hoofdtelefoonaansluitingen van 2,5 mm, 3,5 mm en 4,4 mm voor een grotere verscheidenheid aan hoofdtelefoons en in-ears, terwijl er ondersteuning is voor MQA-weergave voor gedownloade MQA-audiobestanden en Tidal. A&K zegt dat de volgende DAC-module later in het jaar zal worden uitgebracht, met een ander model in de eerste helft van 2022.

De DAC-module moet gemakkelijk op zijn plaats worden geschoven vanaf de bovenkant van de speler en is voorzien van een baanbrekend dubbel mechanisme van vergrendeling dat belooft elke component veilig te fixeren en te verbinden.

Astell & Kern A&futura SE180: in mei verkrijgbaar
De A&K A&futura SE180 met de SEM1 ESS ES9038PRO DAC-module kost 1.599 euro en is vanaf medio mei verkrijgbaar. De optionele A&K SEM2 DAC Asahi Kasei AK4497EQ Dual DAC Module kost 379 euro en is ook vanaf mei verkrijgbaar.