Devialet heeft de zoektocht naar het zuiverste geluid als onstuitbare missie. Onvervalst, allesomvattend, zo goed als nieuw en volkomen natuurlijk geluid. Dat is op zichzelf al geen eenvoudige taak. Maar om dat in een kleine, draadloze hoofdtelefoon voor in je oren te bereiken, dat was nog wel een stukje lastiger. 

Om de kenmerkende audioprestaties van Devialet goed te kunnen vertalen naar een draagbare vorm, zijn alle 15 jaren R&D op het gebied van akoestiek aan het werk gezet, én verschillende nieuwe patenten ontwikkeld. In de gloednieuwe Devialet Gemini Earbuds vind je daarom buiten de bestaande technieken onder meer ook EAM (Ear Active Matching, PBA (Pressure Balance Architecture) en de nieuwste innovaties op het gebied van ANC (Active Noise Cancellation). In dit artikel nemen we al die stappen met je door. Zodat je begrijpt hoe bijzonder de kleine Gemini eigenlijk is: een concentratie van geavanceerde technologie, die allemaal samenkomen om indrukwekkende prestaties en een ongerept geluid te leveren.

 

EAM: Ear Active Matching

De techniek van Devialet om de versterker feilloos op vrijwel ieder paar luidsprekers te matchen, ken je wellicht al. SAM of Speaker Active Matching betekende een doorbraak in studio’s, huiskamer en dedicated luisterruimtes overal ter wereld. EAM is, zoals je waarschijnlijk al raadde, het jongere broertje van SAM. Door het audiosignaal tot maar liefst 10.000 keer per seconde aan je gehoorgang aan te passen, compenseert het EAM-algoritme de lucht die tussen de punt van het oordopje en de wand van het oor circuleert. En voorkomt daarmee ‘akoestische lekkage’. Zo wordt het audiosignaal van de muziek automatisch afgestemd op de vorm van het binnenoor van de drager van de Gemini.

Het resultaat is een nog natuurlijkere luisterervaring. Gegarandeerd een compromisloze luisterervaring, aldus de ontwerpers uit Parijs.

 

PBA: Pressure Balance Architecture

De tweede nieuwe afkorting uit de inleiding van dit stuk is niet minder imposant dan de 10.000 berekeningen per seconde van het EAM-algoritme. De ingenieurs van Devialet hebben voor hun meest draagbare speakers ooit namelijk een eigen akoestische architectuur ontwikkeld. Dankzij cascaderende decompressiekamers die verantwoordelijk zijn voor het optimaal houden van de in-ear druk, genereert PBA verbeterde basprestaties en een geluid dat zelfs de meest ingetogen luisteraar moet ontroeren. Elke ‘kamer’ is namelijk gecoat met een op maat gemaakt akoestisch gaas dat elk extern geluid absorbeert en voorkomt dat het in het systeem terechtkomt.

Hoor de aangepaste 10mm hoge-excursiedriver, exclusief ontworpen voor Devialet Gemini. Hoor de Bluetooth 5.0-connectiviteit. Hoor de Qualcomm aptX en AAC codecs. Hoor de Devialet Gemini!

ANC: Active Noise Cancellation

Stilte is ongrijpbaar. Het leven kan aanvoelen als een niet aflatende lus van onderbrekingen, die allemaal even hard om onze aandacht smeken. Devialet Gemini is ontworpen om deze cyclus te doorbreken. Laten we ons in deze alinea daarom even verdiepen in Devialet Active Noise Cancellation, de eigen ruisonderdrukkingstechniek van de Gemini Earbuds.

Of je nou wil genieten van de diepe focus van een muzikant, een belangrijk gesprek wil voeren of naar audio in al zijn genres, dimensies en lagen wil luisteren, Devialet Active Noise Cancellation levert ook hier de beste match. Drie instelbare niveaus – laag, hoog en vlak – laten je de mate van ruisonderdrukking namelijk direct vanuit de app aanpassen. En een hybride structuur met twee microfoons werkt samen met aangepaste digitale filters en eigen algoritmen om een ongestoorde luisterervaring te bieden. 

Het resultaat? Een reductie tot 40dB van het omgevingsgeluid. Enter the bubble! Dankzij een aangepaste zes-bands equalizer kun je je instellingen vervolgens verder aanpassen aan je voorkeuren. Bijvoorbeeld: versterking en demping aanpassen tussen -6dB en 6dB, en binnen .5dB van precisie. Devialet heeft bovendien twee gepatenteerde technologieën ontwikkeld voor Gemini, ontworpen om nog diepere ANC te leveren. Wanneer je de ruisonderdrukking van de hoofdtelefoon activeert, ontstaat er een kleine interne vertraging. Het IDC- of Internal Delay Compensation algoritme compenseert dit actief en zorgt voor een betere ruisonderdrukking, vooral bij hogere frequenties. 

En dan is er nog de geweldige Transparantiemodus: kies ervoor om ondoordringbaar te worden voor je omgeving, of om de wereld te horen zoals die is. In de Transparantiemodus werken twee microfoons synchroon om extern geluid zo efficiënt mogelijk over te brengen, terwijl jij je kunt concentreren op het frequentiebereik van 300-3000 Hz, waardoor alle nuances van de menselijke stem worden onthuld. En wil je even bellen, dan is Devialet ANC intelligent genoeg om het omgevingsgeluid actief uit te filteren.

 

Het Zuiverste Geluid

Wat is nou eigenlijk dat ‘zuiverste geluid’? Want dat varieert aanzienlijk, afhankelijk van wie je het vraagt. Voor sommigen is dat het gevoel dat de bassen evenveel in je botten belanden als in je oren vallen. Voor anderen is het meer het waarnemen van die hoge frequentie ‘tinteling’ die hoofden doet draaien. In werkelijkheid is het een combinatie van alles. Devialet Gemini is daarom ontworpen om een geavanceerd niveau van aanpassing te bieden en ervoor te zorgen dat jouw geluid bij jou past – jouw oren, jouw smaak, jouw stijl. 

De allereerste keer dat je je Gemini’s in je oren stopt, is daarom extra speciaal. Waarom? Omdat de oordopjes je oor daadwerkelijk leren kennen door het uitvoeren van een intelligente oorkanaalssan via de Devialet app. In vijf seconden krijg je een aanbeveling over welke van de vier meegeleverde oordopjes de beste luisterervaring bieden voor jouw vorm.

In de modus Next kun je vervolgens kiezen uit drie verschillende modi op basis van wat je aan het doen bent: (1) Actieve ruisonderdrukking wanneer je het omgevingsgeluid moet blokkeren, (2) Transparantie wanneer je juist met de wereld willen kunnen communiceren, en (3) Vliegtuig voor optimaal comfort op reis. Om een effectieve vliegtuigmodus te creëren, is in de akoestieklaboratoria van Devialet het geluidsspectrum in een vliegtuigcabine gereproduceerd. Devialet ANC richt zich daarom op de exacte frequenties die tijdens een vlucht worden gegenereerd. (Pro tip: het verdringt ook het gerommel van de wasmachine – voor de thuiswerkers). Kortom, waar wacht je nog op!? Op naar de Devialet Dealer! 

Je hebt nog tot 14 december om een setje Gemini’s te winnen, dus bekijk onze socials!