Je kunt de knappe koppen van Devialet ook nooit even alleen laten, of er komt weer een baanbrekende innovatie uit de hoge hoed in Parijs. Het originele product, ooit Devialet D-Premier geheten, kent al een eindeloze reeks soft- en hardwareverbeteringen om tot de huidige generatie Expert Pro te komen. Daar mogen we nu de AXD-technologie bijrekenen.

Devialet AXD: Active X-over Design

Devialet heeft dus een nieuwe mogelijkheid toegevoegd voor de Devialet Expert Pro-versterkers: AXD. Die afkorting staat voor Active X-over Design ofwel Active Crossover Design, een techniek die het mogelijk maakt om meerdere Experts te gebruiken om de individuele drivers van een luidspreker aan te sturen.

Devialet was het eerste merk dat erin slaagde om een techniek te ontwikkelen om met een versterker de prestaties van de weergave aan te passen vanuit de kenmerken van de luidspreker die werd aangestuurd, zonder extra hardware. Dat heet SAM of Speaker Active Matching en is gebaseerd op een wiskundig model met metingen uitgevoerd op elke luidspreker, zodat Expert Pro het geluidssignaal af kan stemmen op exacte vereisten.

SAM maakte het mogelijk om een perfecte tijdelijke uitlijning te bereiken tussen het opgenomen signaal en de akoestische druk van de luidsprekers. Tegenwoordig zijn meer dan 800 luidsprekermodellen klaar voor SAM, maar Devialet is nu weer een stapje verder gegaan. Het resultaat? AXD!

Wat is AXD?

AXD (Active X-over Design) combineert de mogelijkheden van Devialet Expert Pro DSP met de crossover-netwerken van een aantal zorgvuldig geselecteerde high-end luidsprekers, om een perfect geoptimaliseerde opstelling te creëren. Devialet werkte samen met onder meer YG Acoustics, Estelon en Vivid Audio om het kortste analoge signaalpad tussen een audiobron en luidspreker drivers mogelijk te maken, met minimale analoge secties.

De crossover in de speaker wordt vervangen door software die de verschillende versterkers coördineert. AXD wordt volledig in het digitale domein uitgevoerd, waarbij het profiel van de diverse luidsprekers benut wordt om het signaalpad te verkorten, vervorming en ruis en verminderen en transparantie en precisie te stimuleren.

(Lees onder de afbeelding verder.)

 

Voor de liefhebber… nog even dit:

In de bijgevoegde afbeelding kun je zien wat het verschil in de audioset inhoudt. We zien een reguliere high-end set-up (1), een combinatie van Expert Pro’s zonder AXD (2) en natuurlijk de opstelling van Devialet mét AXD (3).

De AXD-technologie is voor bestaande Expert Pro-eigenaren beschikbaar via een firmware upgrade van Devialet. Die is kosteloos, maar aan de slag gaan met AXD is dat in principe niet: je hebt immers meerdere Expert Pro’s nodig om het plaatje compleet te maken, en dat zal in de meeste audiosets toch bepaald niet standaard zijn. Wil je meer weten over deze techniek? Lees dan deze uitgebreide duiding van Devialet.