In oktober kon je bij D&D Audio kans maken op een set Astell&Kern Billie Jean in-ears. Het enige wat je hoefde te doen, was je e-mailadres achterlaten en ons vertellen welk nummer je graag op je gloednieuwe in-ears zou willen horen. Dat leverde heel wat respons op. De twee gelukkige winnaars Jos en Marcel hebben inmiddels bericht gehad – en komen binnenkort in twee mini-interviewtjes aan het woord om hun ervaringen met A&K met ons te delen – maar we hebben op basis van de honderden reacties die we kregen ook een korte analyse losgelaten op jullie muzieksmaak. Bij dezen!

Laten we beginnen met de statistiekjes. In totaal hebben maar liefst 378 mensen aan de winactie meegedaan, dus we zijn erg blij dat onze website en nieuwsbrief genoeg bereik heeft om zoveel animo te genereren. Vanuit de 378 bijbehorende antwoorden op de vraag ‘welk nummer wil jij op je nieuwe in-ears horen?’ hebben we kunnen turven dat er zo’n 17 verschillende genres aan bod gekomen zijn, met alles van dance, r&b en nederpop tot jazz, country en folk. Maar dat er met 42 procent en 32 procent een overduidelijke voorkeur is voor respectievelijk Pop en Rock, waaronder natuurlijk vele antwoorden met Michael Jackson, de King of Pop himself. 

Een enkeling gaf ons kort een artiest of band met daarbij het favoriete nummer, maar we kregen ook volledige levensverhalen en diepgaande duiding bij de muzikale keuzes. Ook zagen we het voor de hand liggende antwoord Billie Jean regelmatig voorbijkomen; 37 keer, dus in bijna 10 procent van alle inzendingen. Het was ook één van de twee winnende inzendingen overigens. Die zijn volledig willekeurig uit de hoge hoed getoverd, maar de bijbehorende toelichting vonden we tegelijkertijd ook te mooi om te negeren;

“Het nummer Billie Jean van Michael Jackson heeft mijn vrouw en mij in 1995 bij elkaar gebracht, en in 1996 zijn we getrouwd. Eind december wordt dat 25 jaar… Ik heb mijn vrouw destijds in een discotheek in Den Bosch ontmoet en we hebben voor het eerst gedanst en gezoend op Billie Jean. Wat zou het superleuk zijn als jullie haar zouden verrassen met een setje A&K in spetterend rood, haar favoriete kleur! Ze gaat dan ook altijd met rode lippenstift de deur uit. Het setje A&K komt daar uitstekend van pas, want ze gaat iedere avond 5 km lopen/wandelen.”

We zijn alvast heel benieuwd naar de reactie van de vrouw van Jos op deze verrassing, en horen later deze maand natuurlijk graag hoe de A&K’s tijdens het hardlopen bevallen!

Graag doen we ook even een willekeurige greep uit de reacties, leuk om nog wat bekende en minder bekende muziektips op te doen; 

  • Hou me vast van De Dijk, mijn favoriete band en het liedje heeft een prachtige tekst.
  • ‘Holiday in Spain’, platgedraaid tijdens de laatste fietsvakantie met m’n lieve opa van 83. Wat een herinneringen!
  • Mijn favoriet voor de Billie Jean, naast Michael Jackon’s gelijknamige nummer, hoor ik graag: En el ultimo trago van Buika. Allebei hebben emotie en als ik dat terug hoor krijgt de Billie Jean van mij een grote pluim.
  • Gaza van Marillion. Is qua sound en tekst fantastisch en moet met goede kwaliteit beluisterd worden.
  • Bob Marley – Stir it up vanwege het mooie gitaarspel en opname kwaliteit in hoge resolutie klinkt hij beter dan menig moderne opname!
  • Fish – A gentlemen’s excuse me Maar weinig headphones laten tot zijn recht komen, dus ben benieuwd wat A&K Billie Jean hier van maakt.
  • To make you feel my love van Bob Dylan, nergens komt zijn rauwe stemgeluid zo goed tot zijn recht!
  • Key to my heart van Willy DeVille. Dit nummer is zo grandioos en met dit nummer heb ik mijn vrouw leren kennen.
  • Alkataou van The Touré- Raichel Collective. Meeslepende melodie; geweldig gebruik van de instrumenten.
  • Personal Prometheus van Puscifer. Ben benieuwd hoe de mooie synthlijn, drumpartij en samenzang uitkomen. Vooral ook de ruimtelijke beleving vergeleken met over de speakers.

 

Tot slot lichten we ook de reactie van Marcel graag nog even uit, want we zitten inmiddels zelf weer naar Tuomas Holopainen te luisteren…

“Mijn keuze? A Lifetime of Adventure van Tuomas Holopainen, van het album The Life and Times of Scrooge. Dat nummer bezorgt mij altijd kippenvel. De stemmen, de opbouw… wauw. Daarnaast bevat het album alles als je gek bent op klassiek en symfonische rock met fantastische vocalen. The Life and Times of Scrooge moet je gewoon starten, en tot het einde beluisteren – de sfeer, het gevoel, alles komt voorbij. Een echte geheimtip dit album. Als ik ga wandelen, dan zet ik dit album op, en is het genieten. Wat gaaf als dat in nog betere geluidskwaliteit zou kunnen met de A&K Billy Jeans. Dan is het driedubbel genieten!”