Aan het begin van de zomer starten we bij D&D een nieuwe rubriek, waarin we op bezoek gaan bij de betere hifi-speciaalzaken in Nederland en België. Samen met onze dealers delen we een actuele stand van zaken vanuit de winkel, laten we hen aan het woord over de keuze voor de merken uit onze stal en vertellen we wat meer over onze samenwerking. Voor deze tweede aflevering van ‘D&D bij de dealer’ dronken we koffie bij het team van AudioXperience in Nuenen – Martijn Lavrijsen en Erik Paulus.

AudioXperience
Voor alle contactgegevens + social media van AudioXperience, klik hier.


Altijd innovatief…

Ook als je regelmatig bij AudioXperience binnenloopt, mag je je vrijwel iedere keer nog voorbereiden op veranderingen. De speciaalzaak weet zich namelijk altijd opnieuw uit te vinden, op zoek naar de beste beleving voor de klant. Het eerste wat ons deze keer opvalt, is de compleet nieuwe huisstijl. In de aankleding van de winkel, op diverse fraaie posters – zowel in de luisterruimtes als aan de voorzijde van het pand – en op de website vind je onder meer een frisser logo en een mooie nieuwe slogan: ‘Listen to your dreams’.

De meest ingrijpende vernieuwing in de voorbij periode is natuurlijk de verbouwing en aanzienlijke uitbreiding in het voorjaar van 2017 geweest, toen het woonhuis achter het winkelpand onderdeel werd van de zaak. “Voor ons is het belangrijk dat we met ruimtes kunnen werken, waarin de klant het gevoel heeft de muziek echt te kunnen beleven.”

De huidige zaak is daar nog steeds op ingericht, met luisterruimtes waarin de aandacht voor de beleving van high-end audio centraal staat. Sinds de feestelijke heropening – en tevens het tienjarig jubileum – precies twee jaar geleden heeft het team echter niet stilgezeten. Sterker nog, het zijn juist de meest verse meters winkeloppervlak – die van de uitbreiding achterin het pand – waar momenteel alweer stevig wordt geklust. Een nieuwe ontwikkeling bij AudioXperience is namelijk de wereld van akoestiek.

Akoestiek en Artnovion

“We hadden in het verleden al een samenwerking met Mutrox om akoestiek aan te kunnen pakken”, vertelt Martijn, “in de winkel en bij klanten thuis – maar hebben daar nu een volgende stap in gezet”. Wie in de ontvangstruimte van de winkel rondkijkt, ziet bijvoorbeeld een bijzondere houten constructie aan de muur: een zorgvuldig gekalibreerde diffusor uit de Flow-lijn van Artnovion, behalve functioneel ook prima passend in een interieur waar in-house designer Coen Blankwaard een grote rol in speelt.

Het akoestisch design van het Portugese merk, waarmee nagalmtijd wordt gereduceerd en de ruimtelijke akoestiek wordt verbeterd, past bovendien goed in de filosofie van AudioXperience; ongewenste elementen worden door deze organische oplossing geabsorbeerd, maar de constructie weet ook reflecties te verspreiden om bepaalde details van een audioweergave in een ruimte wel te behouden. “Te veel absorptie is niet wenselijk, want geluid moet levendig blijven. We zijn gewend aan reflecties, bijvoorbeeld – in ons gesprek nu hoor je ze ook. De parallel houten lijnen in het ontwerp van de Flow zorgen voor die diffusie met een uniform reflecterend patroon en een homogeen geluidsveld.

In de grote luisterruimte achterin de winkel bevinden zich eveneens tal van oplossingen van Artnovion, zichtbaar en onzichtbaar aangebracht om de beste performance uit de set te kunnen halen. Ten tijde van ons bezoek is dat een paar grote Magico luidsprekers op een combinatie van onder meer dCS, Spectral en Shunyata, maar het werk in deze ruimte is nog niet gedaan. Martijn is met name in de avonduren bezig om de autodidactiek op het vlak van akoestiek toe te passen om de puntjes op de i te zetten. Het ‘trial & error’-aspect van akoestiek is eigenlijk net als met audiokabels en het vinden van de juiste combinatie, legt Martijn uit – als je dit doet, gebeurt er dat, als je die aanpast, werkt dat zo. De gewenste mix van absorptie en diffusie wordt naar smaak aangepast nog voordat de set is samengesteld.

Crystal Cable

Van het bruggetje naar audiokabels maken we dankbaar gebruik, want AudioXperience is in Nederland een van de belangrijkste dealers van Crystal Cable. In de luisterkamer voorin de winkel wordt ondertussen een paar Bowers & Wilkins 804 klaargestoomd voor een afspraak met een klant, die ze graag eens aan het werk wil horen.

Erik heeft de 804’s bi-amp aangesloten op twee sets luidsprekerkabels, Crystal Cable Reference voor het midden en hoog en Crystal Cable Piccolo voor het laag. Dat kan eenvoudig doordat de aangesloten Linn-versterker onafhankelijke kanalen heeft, en een extra paartje Crystal speakerkabel heeft nog nooit ergens in de weg gelegen. In tegendeel, deze dubbele aansluiting is nog altijd eleganter dan de oplossingen van veel andere merken.

Bovendien is het goed om te beseffen dat het niet allemaal Absolute Dream en Triple Crown is wat de klok slaat, of 15.000 euro per strekkende meter. De Piccolo heeft een adviesprijs rond de vijftienhonderd voor een paar van 3 meter per stuk en doet zijn uiterste best om te spotten met de opvatting dat high-end kabels dik en zwaar moeten zijn om een serieus paar speakers aan te sturen. Dat ze daarin slagen, maakt de demo van Erik wel duidelijk.

Hifi = muziekbeleving

Als voorproefje voor de luisterafspraak die middag laat Erik een aantal fragmenten horen waarin diverse elementen van de dag netjes voorbijkomen. De Artnovion-oplossingen die ook in deze ruimte te vinden zijn, bijvoorbeeld. Of het gegeven dat de filosofie van het team van AudioXperience ook in andere elementen doorklinkt. De plaatsing van de speakers, bijvoorbeeld. Die staan toch normaal gesproken recht naar voren, en anders een beetje ingedraaid? Nee, hier staan de 804’s juist heel subtiel naar buiten gedraaid…

Dat verbaasde ook een directeur van het merk zelf, die onlangs op bezoek was en in de luisterruimte plaatsnam. Maar het effect van de trial & error, het ook hier spelen met de mogelijkheden, spreekt voor zich: de iets naar buiten gedraaide speakers zijn onmogelijk in het geluidsbeeld te lokaliseren. Wie geblinddoekt naar deze opstelling komt luisteren, zal moeite hebben de positie van de B&W’s aan te wijzen. Het resultaat is een imponerend podium met zang en instrumenten waar we nog wel wat langer naar willen luisteren.

De ervaring in de luisterruimte brengt ons tot slot bij een van de centrale vragen die we in deze rubriek terug laten komen – wat is nou eigenlijk hifi? Voor Martijn is dat alles waarbij de beleving van muziek centraal staat. “Alles wat je die emotie laat beleven. Dat, voor mij, is hifi.” We zijn het eens, want wanneer luisteren naar muziek weer een activiteit op zich is geworden, iets waarvoor je gaat zitten in plaats van dat het slechts op de achtergrond afgespeeld wordt, dan heb je de juiste apparatuur staan. En kun je verdwijnen in de emotie van muziek en op dat moment met niets anders bezig zijn. Listen to your dreams.

Over het AudioXperience team

Martijn Lavrijsen
Martijn (links op de foto) heeft een voorkeur voor klassieke muziek. Met name groot symfonisch werk van iemand als Mahler vindt hij top, maar ook melodieuze elektronische muziek, alsmede (oude) jazz verslindt deze muziekliefhebber pur sang met regelmaat. Waar mogelijk draait hij op 33-toeren, zijn muziek welteverstaan. Analoge muziekweergave van LP laat hem niet los, hij weet dan ook precies waarover hij het heeft als men hem het gesprek aangaat over draaitafels, specifieke elementen, phonotrappen, etcetera. Martijn is een gelukkig man. Van je hobby je beroep maken is weinigen gegeven. En je hobby beoefenen als mede-eigenaar van een zaak als AudioXperience beschouwt hij als de spreekwoordelijke kers op de taart en het hoogtepunt in zijn carrière tot heden. De toekomst ziet hij met vertrouwen tegemoet, waarbij zijn grootste wens is het laagdrempelige karakter van AudioXperience bij een nog breder publiek te laten landen

Erik Paulus
Sinds 1995 is Erik (rechts op de foto) werkzaam in de hifi-branche en nog steeds gaat zijn hart sneller kloppen als er weer een noviteit verschijnt op de zaak. Hij heeft altijd mogen werken met het crème de la crème op audiogebied. Muziek speelt een belangrijke rol in zijn leven. Als kind was hij al gefascineerd door het fenomeen geluid en muziek. Toppop toen z’n favoriete programma… en instrument, de synthesizer en gitaar. Nu luistert hij o.a. naar de betere electronische muziek en Singer/Songwriters en hoopt ooit nog zijn Takami-ne gitaar goed te kunnen bespelen.

Hans Oosterwaal
Hans is de techneut van het trio. In 2015 viert hij zijn 40 jarig jubileum als hifi liefhebber, hij bouwde zijn eerste actieve luidspreker set op basis van een Philips MFB chassis in 1975! Sinds 1985 is hij ‘officieel’ werkzaam in de hifi. Eerst als Audio & Video technicus bij Philips en daardoor vertrouwd met alle technieken, de K6 kleuren televisie (buizen!?) de eerste analoge quadrafonische platenspeler maar ook de oer CD speler de CD100 kent hij als zijn broekzak en natuurlijk alle overige beroemde hifi die Philips destijds op de markt had en bracht gingen door zijn handen. Na heel wat jaren de wereld afgereisd te hebben voor het trainen van de service technici en het onderhouden van het wereldwijde service netwerk van Philips komt hij via een uitstapje in de PC wereld, waar hij extra kennis van enen en nullen vergaarde, toch uiteindelijk weer terug bij de oude liefde: muziek en HiFi en wel met de start van zijn eigen bedrijf in 2005 wat in 2007 gedoopt wordt als AudioXperience. Het is de passie voor mooie spullen en mooie, natuurgetrouwe klanken die hem nu drijft.


Upgrade audioset met Crystal Cable

Als onderdeel van de D&D Dealervisit bij AudioXperience vroegen we ook een tevreden klant naar zijn reactie over de aanschaf van mooie producten van Crystal Cable. 

Ik werk al heel wat jaren samen met Erik Paulus. In eerste instantie vanuit Art’s Audio, gevestigd te Naaldwijk, daarna vanuit AudioXperience te Nuenen. Al heel wat losse componenten zijn in de loop der jaren geprobeerd en veranderd. De laatste waren grote veranderingen. De Densen Audio set heeft in 2017 plaats gemaakt voor de prachtige Spectral DMC-30SC en DMA-240 versterker combinatie. De Linn streamer werd vervangen door de dCS Rossini speler met bijbehorende externe klok. Tot op heden speelt alles af via de Vivid Audio B1 luidsprekers. Wat een heerlijke set. Maar ook hier komt verandering in!

Een niet te missen upgrade was de in fasen uitgevoerde vervanging van alle bekabeling. Crystal Cable deed haar intrede in bovengenoemde set. Power kabels zijn vervangen door de “Crystal Power Reference Diamond” en de luidsprekers zijn van een dubbele set zilveren kabels overgegaan naar een enkele set met jumpers van het type “Crystal Speak Reference Diamond”. Alle interlinks zijn vervangen door de “Crystal connect Reference Diamond”.

Iedere keer viel het op wanneer een kabel vervangen werd door een Crystal dat een aantal belangrijke factoren van de muziek veranderden. Misschien niet altijd even spectaculair maar zeker waarneembaar en altijd onomkeerbaar. Toename in de totale rust van de set. Een betere timing. Meer subtiele details in de muziek. Een stage welke alsmaar groter werd, zowel in breedte als in diepte maar vooral in de totale muziekbeleving. Mooi, gedetaileerd, zijdezacht, alsof je in een concert zaal zit…terwijl het een smalle zolderkamer is waarin ik het allemaal beleef.

De laatste vervanging waren de standaard dCS klok kabels door de Crystal Cable Dreamline. Ook hier weer hetzelfde resultaat. Nu waren deze kabels niet goedkoop, maar als je ziet waar de set vandaan komt er waar het nu is, dan kan ik niet anders zeggen dat de implementatie van de Crystal Cable zorg hebben gedragen voor een enorme toename in alle factoren die in de muziek zo belangrijk zijn. De totale beleving waarbij je geen detail wilt missen.

Het mooiste moet nog komen; de prijsstelling voor de Crystal Cable Reference Diamond serie vind ik namelijk verrassend scherp. De kabels welke ik gebruikte waren van een serieus merk en sommigen waren fors duurder dan waar ik nu mee speel. Ik kan dan ook niet anders zeggen dat de Crystal Audio Reference Diamond serie een meer dan uitstekende prijs- kwaliteitverhouding heeft.
Alles netjes verzorgd en met engelengeduld geprobeerd en geïmplementeerd door Erik Paulus. Wat mij betreft is het werken met hem en AudioXperience in zijn algemeenheid gewoon onderdeel van de hobby. Martijn en Erik, dank daarvoor!