Astell&Kern, het Koreaanse merk in ons pakket dat we toch vooral kennen als fabrikant van compacte high-end DAP’s (Digital Audio Players), meldt zich nu ook op de markt voor hoogwaardige audiobekabeling – of eigenlijk audioaccessoires. A&K heeft namelijk de eigen USB-C Dual DAC Cable geïntroduceerd voor gebruik in combinatie met smartphones, tablets en pc’s, bedoeld om de allerbeste weergave uit je geliefde muziekcollectie te halen.

De Astell&Kern USB-C Dual DAC Cable is ontworpen als uitbreiding op de bestaande DAP- lijnen, maar kan ook op tal van andere hardware aangesloten worden. Fabrikanten van smartphones verwijderen steeds vaker koptelefoonaansluitingen uit hun producten. Maar hoe kun je zonder hoofdtelefoonaansluiting naar muziek op je telefoon luisteren met je huidige hoofdtelefoon of in-ears? En dat terwijl ondersteuning van audio van hoge kwaliteit en hoge resolutie bij streamingdiensten steeds vanzelfsprekender wordt? Zijn je headphones dan überhaupt in staat om de volledige ervaring te bieden? En hoe kun je genieten van hoogwaardige muziekweergave of games met dynamisch en realistisch geluid op je computer zonder een dure high-end geluidskaart? Deze (en meer!) vragen zijn door A&K beantwoord met de ontwikkeling van de USB-C Dual DAC Cable.

(Ook) voor onderweg

De A&K USB-C Dual DAC Cable, die in de loop van de lente ook in de Benelux beschikbaar zal zijn, mag dan een nieuwe stap zijn voor het merk, de kabel heeft wel al de kenmerken die ons fan maakten. Ook deze nieuweling met USB-C naar 3.5mm jack connectie is compact, draagbaar, gemaakt van hoogwaardige materialen en bedoeld om de allerbeste weergave uit je muziekcollectie te halen. De kabel past eenvoudig in je jaszak of handtas en is bedoeld om de audioprestaties van je smartphone, tablet of pc op te waarderen. Ondersteuning is er op dit moment voor iedere Android-smartphone, Windows 10-pc, tablet-pc of MacOS-computer wat inderdaad betekent dat muziekliefhebbers met een iPhone of iPad nog even moeten wachten. De Dual Dac Cable, die zijn stroom uit het aangesloten apparaat haalt, vereist namelijk meer voeding dan dat de huidige iOS-apparaten kunnen leveren.

Aan de binnenkant

Astell&Kern is een ster op het terrein van compacte audiocircuits en versterkers, dus het was nauwelijks een uitdaging om een complex en sterk geïntegreerd circuitontwerp te creëren met het formaat van een pakje kauwgom in een behuizing van slechts 25 gram.

De USB-C Dual Dac Cable is voorzien van een tweetal Cirrus Logic CS43198 MasterHIFi DAC- chips. Deze ondersteunen audioweergave tot een resolutie van native DSD256 en PCM tot 32-bit/384 kHz. De twee DAC’s zijn samengevoegd met een onafhankelijke analoge versterker die is ontworpen om een voldoende vermogen te leveren om verschillende hoofdtelefoons met hoge impedantie met een uitgangsniveau van 2 Volt (rms) aan te kunnen sturen. De opgegeven S/R-verhouding is 118 dB, het frequentiebereik loopt van 20 Hz tot 20 kHz. De A&K USB-C Dual Dac Cable is voorzien van een op maat gemaakte, duurzame vieraderige kabel die is ontworpen om ruw gebruik onderweg te weerstaan en signaalinterferentie te verminderen. De Technora-aramidevezelkern blokkeert externe ruis, terwijl er verzilverde koper aanwezig is om een helder en rijk ruimtelijk geluid te verkrijgen. De afzonderlijke afschermingsbehandeling op de kabel wordt toegepast om tot slot vervorming en digitale en analoge signaalruis van het afspeelapparaat te blokkeren.

De Astell&Kern USB-C Dual Dac Cable komt in de loop van de lente (rond mei) op de markt. De prijs voor de Benelux bedraagt €149.