Een stevig nieuwsbericht van Astell & Kern vandaag. De fabrikant heeft deze maand de A&K Kann Max, de Pathfinder én de HC2 dual-dac dongle gepresenteerd. De Kann Max is nu al op de markt en zowel de Pathfinder en de HC2 dual-dac dongle worden medio juli verwacht, maar je leest er hier alvast alles over.

We hebben er even op moeten wachten, maar na twee pauzejaren mochten we in de derde week van mei voor het eerst sinds 2019 weer naar High End München, dé internationale audioshow van het jaar. Uiteraard konden ook de merken van D&D niet op de beursvloer ontbreken, dus we komen snel terug met items van Clearaudio en Crystal Cable. Nu vestigen we de aandacht echter graag op Astell & Kern, dat maar liefst 3 nieuwe producten onthulde: een nieuwe muziekspeler in de Kann-serie, een set high-end in-ears én een verse DAC. 

Astell & Kern Kann Max: lichtgewicht krachtpatser

Apple mag dan gestopt zijn met de iPod, de dedicated DAP (digital audio player) als productgroep is nog altijd springlevend. De Kann Max is zo’n hoogwaardige draagbare audiospeler, die uiteraard met muziek in hoge resolutie overweg kan, voor de echte muziekliefhebbers. De Kann Max, die tot 15 Volt (RMS) kan leveren, heeft daarvoor maar liefst vier ES9038Q2M DAC-chips aan boord, in een kleine en zeer mobiele behuizing. Door gebruik te maken van Quad DAC’s kan één individuele DAC worden toegewezen aan elk van de vier afzonderlijke versterkerkanalen. Dat moet volgens de knappe koppen van A&K zorgen voor meer sonische diepte en realisme en in combinatie met de gepatenteerde versterkertechnologie van het merk tevens een ultralage vervorming bieden.

Het maakt de Max bovendien geschikt voor zo’n beetje alle hoofdtelefoons, ook de modellen met een hoge impedantie, zonder dat je daar een aparte versterker voor nodig hebt. De nieuwste aanwinst in de Kann-lijn is daarom voorzien van meerdere aansluitingen voor jackpluggen van 2,5 mm, 3,5 mm en de aan terrein winnende variant van 4,4 mm. Bovendien is elk van de drie hoofdtelefoonuitgangen met goud gecoat om contactruis te minimaliseren en een lange levensduur te garanderen. Uiteraard kunnen ook draadloze hoofdtelefoons worden gebruikt via Bluetooth 5.0 met ondersteuning van 24-bit aptX HD- en LDAC-codecs. En is er wifi om rechtstreeks verbinding te maken met internet, waarbij AK File Drop draadloze bestandsoverdracht nog eenvoudiger maakt.

De nieuwe DAP profiteert daarnaast dus van Astell & Kern’s gepatenteerde Teraton Alpha Sound Solution, waardoor stroomruis wordt verwijderd en een efficiënt stroomverbruik en versterking wordt geboden. De Kann Max ondersteunt bestanden tot 32-bit/768 kHz PCM en native DSD512. Het volume kan automatisch worden aangepast bij muzieksignaal tot 24-bit/192 kHz, zodat eventuele volumeverschillen tussen nummers worden gladgestreken.

A&K geeft een batterijcapaciteit op van dertien uur. De interne opslag bedraagt 64 GB, maar de Kann Max kan ook voorzien worden van een microSD-kaartje met een capaciteit tot 1 TB, zodat een grote verzameling bitperfect geripte cd’s eenvoudig mobiel gemaakt kan worden. 

De Kann Max is vanaf medio juni beschikbaar en gaat 1.499 euro kosten.

Astell & Kern Pathfinder: bekabelde in-ears

We zeggen A&K Pathfinder, maar eigenlijk is de volledige naam Astell & Kern x Campfire Audio Pathfinder. De bekabele in-ear hoofdtelefoon is namelijk een nauwe samenwerking met de Amerikaanse hoofdtelefoonmaker Campfire Audio. De in-ear Pathfinder is voorzien van Knowles Dual-Diaphragm Balanced Armature (BA) drivers en omdat de drivers een enkele spoel hebben die twee afzonderlijke membranen aanstuurt, zijn ze krachtiger dan een gelijkwaardig model met een enkel groter membraan. 

Het resultaat is een warmer, natuurlijker middenbereik. Voor de hogere frequenties zorgt Campfire Audio’s gepatenteerde Tuned Acoustic Expansion Chamber (TAEC)-technologie, wat de prestaties optimaliseert door het volume van de beschikbare ruimte voor de driver aan te passen en een directe doorgang van de driver naar je oor te bieden. Als gevolg mag je als luisteraar vermoeidheidsvrije hoge tonen zonder sisklanken verwachten.

De laagweergave in de fraaie Pathfinder komt voor rekening van dubbele aangepaste 10 mm dynamische drivers, een geheel nieuw ontwerp van Campfire Audio, met hybride membranen in een 3D-geprinte akoestische kamer met Radial Venting. Elke driver heeft een speciaal ontworpen opening aan de voorkant, waardoor er een groter geluidsbeeld ontstaat. Wat weer zorgt voor een snellere en krachtigere laagfrequente respons zonder onnodige druk of baszwelling.

De Astell & Kern Pathfinder wordt geleverd met drie kabels voor aansluitingen van 2,5 mm, 3,5 mm en 4,4 mm. De fabrikant heeft ook een geheel nieuwe verzilverde koperen Litz-kabel voorzien, waar vier geleiders naast elkaar zijn gerangschikt die de meest transparante en uitgebreide geluiden mogelijk beloven. De op maat gemaakte beryllium/koper MMCX-connectoren zijn beter bestand tegen slijtage dan gewone messing connectoren.

De Pathfinder heeft een adviesprijs van 2.199 euro en verschijnt half juli.

Astell & Kern HC2: USB-DAC dongle

Tot slot heeft A&K met de H2C Dual Dac een nieuwe USB-DAC dongle ontwikkeld. Deze HC2 belooft om de audio van mobiele apparaten en computers te verbeteren via de USB-C-poort (of Lightning-poort via de meegeleverde adapter). Een apparaat zonder hoofdtelefoonaansluiting kan op deze wijze ook een bekabelde hoofdtelefoon van muzieksignaal voorzien. De HC2 heeft een gebalanceerde aansluiting van 4,4 mm.

De USB DAC-dongle meet 17 mm x 50 mm x 10 mm en is voorzien van twee Cirrus Logic CS43198 MasterHiFi DAC’s die hi-res-bestanden tot 32-bit/384 kHz en DSD256 kunnen vertalen naar analoog geluid. De analoge versterker is krachtig genoeg om de meeste hoofdtelefoons aan te sturen en beschikt over op maat gemaakte condensatoren.

A&K laat weten dat vervorming en ruis worden verminderd door het digitale signaal te verwerken nadat het door de dubbel afgeschermde kabel is gegaan in plaats van dat de DAC in de USB-aansluiting rechtstreeks op het apparaat is aangesloten.De AK HC2 heeft het label Roon Tested en er is volumeregeling beschikbaar via de speciale Android-bedieningsapp.

De HC2 Dual DAC is medio juni beschikbaar en kost 199 euro.