Dit is een vertaling van de recensie van Lucas Simonds op bollyinside.com. De recensie lees je hier in het Engels.

De Astell&Kern ACRO BE100 ziet er niet alleen goed uit, maar slaat ook een goed figuur in elke omgeving. Zijn bouwkwaliteit is als geen andere Bluetooth luidspreker op de markt, terwijl de normen van Astell&Kern intact blijven.

De eerste Bluetooth-luidspreker van Astell&Kern, de Acro BE100, heeft dezelfde esthetiek als de DAP’s van het bedrijf, met een gefacetteerd frontpaneel en een grote verlichte volumeknop. Dankzij de ondersteuning voor Bluetooth 5.0 en de aptX HD- en LDAC-codecs, streeft deze Astell&Kern-luidspreker naar een hoogwaardige luisterervaring, waarbij hij trouw blijft aan de filosofie van het bedrijf. Je kunt er een bedrade bron op aansluiten via de 3,5 mm mini-jack ingang, en de drie drivers en 55 watt versterking garanderen een uitstekende kwaliteit.

De Astell&Kern Acro BE100 wordt geleverd in een stijlvolle doos met de woorden “Hi-Fi Bluetooth Speaker” erop gedrukt, waardoor het meteen duidelijk is wat de functie is van deze kleine 26 cm brede luidspreker. Een handleiding voor een snelle start en een voedingsconverter met Europese standaard connectoren worden meegeleverd.

De Astell&Kern Acro BE100 connected speaker heeft een bijzonder verleidelijk uiterlijk dat duidelijk maakt waar hij vandaan komt. Een gefacetteerd metalen rooster op het frontpaneel doet qua geometrische vormen denken aan de DAP’s van het merk, waaronder de Astell&Kern A&norma SR25, Astell&Kern KANN Alpha, en Astell&Kern A&Futura SE180. De bovenkant en zijkanten van de A&K Acro BE100 luidspreker zijn gemaakt van een hardhouten chassis dat is bekleed met imitatieleer dat er zeer realistisch uitziet. De Astell&Kern Acro BE100 heeft een zeer weelderige uitstraling en is een echt sierstuk dat zowel in een klassieke als in een moderne omgeving fantastisch zou staan.

Design

Voor kristalzuivere hoge tonen maakt de BE100 gebruik van twee zijden koepeltweeters en een speciaal ontworpen 4-kevlar woofer. Voor het hoogste niveau van duurzaamheid en een nauwkeuriger basrespons worden Kevlar-materialen gebruikt. Ongeacht waar het volume op het apparaat is ingesteld, wordt een klasse-D versterker gebruikt om het signaal op een constant niveau uit te voeren.

Controle van het dynamische bereik wordt gebruikt om de luidspreker unit op zijn maximale vermogen van 55W te beschermen. Voor een hoger niveau van digitale conversie voor zijn Bluetooth-signaal beschikt het ook over een 32-bit DAC. Als een van de eerste Bluetooth-luidsprekers die aptX HD en LDAC voor CODECS ondersteunen, ondersteunt hij ook AAC.

astell-kern-BE100-wit

Geluidskwaliteit

De Acro BE100 is in staat om een grote verscheidenheid aan basdiepte te leveren op opnamen met een aanzienlijke sub-basinhoud, zoals The Knife’s “Silent Shout”. De lage tonen zijn aanwezig maar niet bijzonder sterk op Bass Level 0. Op Bass Level 5 hebben ze een aanzienlijke impact.

De lage tonen kunnen de woofers van de luidspreker enigszins overstemmen bij maximaal volume op zowel de luidspreker als het bronapparaat met Bass Level ingesteld op 5, maar dat is normaal voor een systeem waarmee je deze onafhankelijke aanpassingen kunt maken. De woofer heeft geen problemen met de lage tonen wanneer je het niveau op beide verlaagt tot ongeveer 75 of 80%.

Wij zijn van mening dat niveau 3 de beste instelling is voor zowel de lage als de hoge tonen. De luidspreker produceert in deze instelling een opmerkelijke basdiepte en heldere, fijnkorrelige hoge tonen. Hoewel we met deze instellingen geen vervorming hoorden bij maximaal volume, hebben nummers als deze toch de neiging om de digitale signaalverwerking (DSP) van de luidspreker te activeren en de frequentierespons te wijzigen. We krijgen een beter idee van het geluidsprofiel van de Acro BE100 door te luisteren naar Bill Callahan’s “Drover”, een nummer met aanzienlijk minder diepe bas in de mix.

De percussie op dit nummer krijgt wat extra gewicht in de lage frequenties als de hoge en lage tonen op het gemiddelde niveau worden ingesteld, maar de baritonzang van Callahan is het sterkst aanwezig in de mix. Prachtige, levendige details zijn te horen in de akoestische strums en hogere registerpercussies. Hoewel het geluid relatief bass-forward is, is de sonische karakteristiek schoon, evenwichtig en rijk, met de nadruk op de lage en lage tonen in plaats van de sub-bass.

Connectiviteit

De luidspreker schiet hier een beetje tekort. Hoewel Astell & Kern misschien bezorgd was over de kwaliteit van alternatieve connectiviteitsopties, zoals Wi-Fi, en besloot deze niet toe te voegen, lijkt de speaker gebouwd om de best mogelijke geluidskwaliteit te bieden. Deze luidspreker is een eenvoudige Bluetooth-luidspreker zonder enige intelligentie of een geïntegreerde digitale assistent, maar het is een Bluetooth-luidspreker die beter is dan alle andere die ik ooit heb gezien, gehoord of gebruikt, dus dat is dat.

Bovendien is er geen Astell & Kern app om de equalizer van de luidspreker te beheren, wat vreemd is gezien het feit dat ze er een bieden voor hun gloednieuwe draadloze oordopjes, maar het is niet nodig. Is dat niet wat een goede Bluetooth-speaker zou moeten doen? Je speelt de audio af die je wilt, en de luidspreker geeft die precies zo weer als hij die ontvangt (afhankelijk van de instellingen van je luidspreker voor lage en hoge tonen). Herhalen van het signaal dat er naartoe is gestuurd.

astell-kern-BE100-zwartLaatste woorden

Omdat hij voor mijn luisteraandacht alle melodische subtiliteiten projecteert zonder te verwateren, geef ik de voorkeur aan de BE100 van dichtbij. Het geluid projecteert gemakkelijk en vult de kamer met een warm en zuiver geluidskarakter bij een vermogen van 55W. Om het geluid te verfijnen voor de beste luisterbalans op elke luisterafstand, gebruik je de regelaars voor hoge en lage tonen.

Ondanks mijn waardering voor de interne technologie van de BE100 zijn de beperkingen van het systeem met één luidspreker voor mij niet hoorbaar. De nieuwe productlijn van Astell&Kern heeft echter een sterke start gemaakt, en zij zouden de technologie in verschillende luidsprekerformaten kunnen verbeteren.