Het was natuurlijk een kwestie van tijd dat dé specialist in high-end mobiele spelers én inmiddels een fraai aanbod van luidsprekers ook met een eigen lijn in-ear hoofdtelefoons zou komen. En zie daar: de A&K UW100 volledig draadloze oordopjes. Uiteraard is dat weer niet over één nacht ijs gegaan; Astell & Kern heeft deze AK UW100 voorzien van een 32-bit DAC-chip van AKM en ondersteuning van de nieuwste draadloze connectiviteitsopties aptX Adaptive en Bluetooth 5.2. De Knowles Balanced Armature drivers maken het plaatje af.

Astell & Kern AK UW100

In veel draadloze hoofdtelefoons is de DA-converter (voor de omzet van digitale muziekbestanden naar daadwerkelijke, analoge muziekweergave) geïntegreerd in de Bluetooth-chipset. Dat is gezien het streven naar een lager stroomverbruik in plaats van het verbeteren van de geluidskwaliteit op zich niet zo vreemd. Maar een dergelijk compromis op de weergave is natuurlijk niet des A&K. De fabrikant heeft daarom een speciale AK4332 32-bit DAC-chip apart ingebouwd. Deze dac-chip werkt samen met Astell & Kern’s eigen AMP-technologie die wordt gebruikt in de Digital Audio Players (DAP) van A&K. Zo is de UW100 ontworpen voor meer nauwkeurige en dynamische audioprestaties.

De Astell&Kern AK UW100 True Wireless in-ears hebben een hoekig art-deco motief met een vijfhoekige vorm die goed in het oor past en zetten Astell & Kern’s kenmerkende en herkenbare ‘licht en schaduw’-ontwerptaal voort. De AK UW100 beschikt over Knowles Balanced Armature-drivers, die vanwege de gedetailleerde prestaties zijn gekozen boven het meer gebruikelijke dynamische drivertype.

Draadloze audio

De aptX Adaptive codec, die tot 24-bit audio met een bitsnelheid van 420kps ondersteunt, past de bitsnelheid aan de draadloze omgeving aan, die wordt gebruikt om latentieproblemen te verminderen. Ondersteuning voor de nieuwste Bluetooth 5.2 zorgt voor een groter bereik en een stabielere draadloze verbinding bij het streamen vanaf een compatibel apparaat zoals een Astell & Kern DAP, smartphone, tablet of laptop. Iedereen die een smartphone gebruikt met Qualcomm True Wireless Stereo Plus zal genieten van een robuustere verbinding tussen beide oordopjes en het compatibele apparaat, een naadloze koppeling tussen beide oordopjes en een lager stroomverbruik.

Met een ergonomisch en lichtgewicht ontwerp van de oordopjes, bieden de Astell & Kern AK UW100 True Wireless Earbuds passieve geluidsisolatie (PNI). In tegenstelling tot generieke actieve ruisonderdrukking, die zich concentreert op het blokkeren van laagfrequente ruis, minimaliseert PNI op efficiënte wijze ongewenst omgevingsgeluid in het midden- en hoge bereik. Als je geluiden van buitenaf wil horen, activeer je met slechts een enkele tik op het linkeroordopje de omgevingsmodus, met de mogelijkheid om eenvoudig te schakelen tussen de vier omgevingsniveaus met behulp van de aanraakbedieningen van het oordopje of via de app.

Eenvoudige touchbediening

Over eenvoudige aanraakbediening gesproken, voor gemak onderweg heeft de AK UW100 aanraakbedieningen voor commando’s zoals afspelen, pauzeren, nummer overslaan, volume aanpassen, Ambient-modus activeren, oproepen beantwoorden en stemassistent inschakelen vanaf een compatibel apparaat. Met een eigen iOS- en Android-app kunnen gebruikers ook aanraakbedieningen, omgevingsniveaus en verschillende EQ-instellingen naar eigen inzicht en voorkeur aanpassen.

De accu’s van de oordopjes zouden zes uur muziekplezier moeten geven en er zit nog eens 18 uur capaciteit in de oplaad- en transportdoos, die overigens ook draadloos laden en snel laden ondersteunt. Een oplaadtijd van tien minuten geeft een uur muziekplezier.

Een dubbele microfoonopstelling integreert een spraakcommunicatiepakket (VCP) van spraaktoepassingsspecialist Alango, om een duidelijke spraakkwaliteit te bieden. Deze draadloze oordopjes zijn gebaseerd op speciale Acoustic Echo-Canceller en Noise-Suppressor-technologieën en verminderen op effectieve wijze ruis in verschillende instellingen en omgevingen, waardoor de gespreksstabiliteit altijd wordt gegarandeerd.

Technische specificaties 
We begrijpen dat je bij een product zoals high-end in-ears toch ook vooral geïnteresseerd bent in de technische specificaties. We hebben de belangrijkste punten daarom op een rijtje gezet: 

 • Type driver: Knowles Balanced Armature
 • DAC-chip: AKM AK4332ECB
 • Bluetooth: versie 5.2, HFP, A2DP, AVRCP, geschikt voor SBC, AAC, aptX Adaptive
 • Geluidsdrukniveau (SPL): 94 dB (1 m @ 1 kHz)
 • Nabijheidssensor: ja
 • Microfoons: twee stuks per oordopje
 • Afspeeltijd: ongeveer zes uur (met oplaaddoos totaal 24 uur)
 • Oplaadpoort: USB-C voor opladen
 • Draadloos opladen: Ja (accessoire voor draadloos opladen van derden vereist)
 • App: Android- en iOS-versie
 • Gewicht: oordopjes: ca. 7 gram, oplaadcassette: ca. 65 gram

Naast de oplaad- en transportdoos wordt de AK UW100 geleverd met een keuze uit vijf verschillende maten siliconen pasvormen (XS, S, M, L, XL) en een USB-C oplaadkabel. De Astell & Kern AK UW100 heeft een adviesprijs van 299 euro en is per eind april, begin mei bij onze dealers te vinden.