Het is weer tijd voor een mooi berichtje uit het verre oosten. Astell&Kern, de Koreaanse specialist in DAP’s (Digital Audio Players) heeft namelijk een fraaie nieuwe hi-res muziekspeler voor in je broekzak gelanceerd: de KANN Alpha. Highlights zijn onder meer een nog compacter ontwerp, verbeterde batterijduur en Bluetooth 5.0.

 

A&K Kann Alpha.
De A&K KANN-serie is vermaard om onder meer het hoge uitgangsvermogen en het schier oneindige vermogen waarmee je je hi-res muziekcollectie naar je in-, on- en over-ears hoofdtelefoon kunt sturen. In de derde generatie van de productlijn is dat niet anders, maar dan in een nog handzamere uitvoering. Om dat mogelijk te maken, heeft de fabrikant een aantal componenten opnieuw ingedeeld en herschikt, de printplaat van een complete make-over voorzien en zowel de weerstanden als de condensatoren verkleind. Het resultaat is een kleiner, zakvriendelijker ontwerp, terwijl het nieuwe apparaat nog steeds in staat is om ‘zelfs de meest hongerige koptelefoon tevreden te stellen’, aldus A&K.

Ontwerp met voordelen
Het volledige redesign van het interne stroomcircuit heeft een significante verbetering van de batterijduur opgeleverd, zoals we in de inleiding al aanhaalden. De KANN Alpha zou nu bijna 15 uur autonoom speelplezier op moeten leveren, tegenover de 9 uur waarmee voorganger KANN Cube zonder tussenkomst van stopcontacten kan functioneren. Tegelijkertijd mag je gewoon blijven rekenen op de krachtige 12 Volt RMS-output van de Cube via de gebalanceerde verbinding.

De KANN Alpha is bovendien de eerste A&K-muziekspeler met een 4,4 mm gebalanceerde hoofdtelefoonuitgang die volledig ruisvrij is. Ook is ons toevertrouwd dat er een imposante overspraakmeting van 141 dB bereikt wordt. Overspraak is elektromagnetische interferentie tussen verschillende signalen, bijvoorbeeld tussen het linker- en rechterkanaal van een stereosignaal. Een simpel voorbeeld is wanneer telefoonkabels over een afstand van enkele kilometers dicht tegen elkaar liggen. Het kan dan voorkomen dat er geluiden weerklinken die van anderen afkomstig zijn. Hoe meer dat voorkomen kan worden, hoe beter.

De Alpha is voorzien van een 4,1-inch touchscreen, een aluminium behuizing en 64 GB intern geheugen dat kan worden uitgebreid met een microSD-kaart van maximaal 1 TB.

Bluetooth 5.0
Het nieuwe design van de gloednieuwe KANN heeft nog meer voordelen in petto. De Alpha is de eerste A&K met Bluetooth 5.0. Dat betekent niet alleen een groter bereik en een stabielere draadloze verbinding, maar tevens 24-bits aptX HD- en LDAC-ondersteuning voor een verbeterde draadloze geluidskwaliteit. Bronmateriaal op de Alpha wordt ondersteund tot 32-bit/384 kHz PCM en DSD256, samen met MQA-weergave voor gedownloade MQA- audiobestanden en via Tidal.

De KANN Alpha draait op een aangepaste versie van Android 9.0 en ondersteunt Android APK, zodat je muziekstreaming-apps kan installeren met behulp van de Open APP-service. Zo krijg je eenvoudig toegang tot Amazon Music, Apple Music, Audible, BBC Radio, Bandcamp, Deezer, Qobuz, Spotify, SiriusXM, Tidal, TuneIn en meer.

De jongste Astell&Kern verschijnt volgende maand voor een adviesprijs van €1199.