Eind oktober hebben we vanuit D&D twee lezers blij gemaakt met een setje Astell & Kern in-ears van het type Billie Jean, een hoofdtelefoonmodel uit een samenwerking met Jerry Harvey Audio. Deze maand namen we nog eens contact met hen op, nu om te achterhalen hoe hun kersverse audiowinst in de eerste weken bevallen is. In gesprek met Jos en Marcel, die overigens beiden via HIFI.NL op onze actiepagina terecht waren gekomen.

A&K Billie Jean

De bijzondere Billie Jean-uitvoering van A&K zijn met recht special editions. Deze IEM’s (In-Ear Monitors, zeg maar écht goede oordopjes) zijn namelijk voortgekomen uit een samenwerking tussen Astell&Kern en de beroemde Amerikaanse hoofdtelefoonspecialist Jerry Harvey. Ze werden onder meer voorzien van het innovatieve Dual Balanced Armature (BA) driver-systeem voor uitzonderlijke prestaties uit een kleine behuizing. 

De A&K Billie Jean is voorzien van de gepatenteerde freqphase technologie van Harvey met een nieuw intern geluidsontwerp om een helder en onberispelijk gebalanceerd geluid te brengen, van sub-bas tot briljant hoog. De nieuwe IEM-schelp is geoptimaliseerd om mooi in het oor te passen, maakt gebruik van een 2-weg ontwerp, Silver Tinsel kabel en L-type plug in een opvallend compacte verpakking. Het resultaat is een uitzonderlijk paar IEM’s die een echte audio-ervaring tot leven brengen om jouw muziek naar een hoger niveau te tillen.

Anyway, genoeg over de techniek. Hoe zijn ze bij onze prijswinnaars bevallen? 

Wat sprak je aan om aan deze prijsvraag mee te doen? 

Marcel: “Voor mij was dat de mogelijkheid om een set hoogwaardige iem’s te kunnen winnen. Ik gebruik ze namelijk regelmatig als ik ga wandelen. Muziek speel ik af via de telefoon. Recent heb ik echt een fantastisch album ontdekt: Tuomas Holopainen, The Life and Times of Scrooge. Een album met passie en gevoel, en met veel drama en dynamiek. Als je van symfonische rock houdt dan zal dit je wel aanspreken. Heerlijk om te luisteren tijdens een wandeling. En nog gaver natuurlijk als de geluidskwaliteit beter tot zijn recht komt via een set hoogwaardige IEM’s, dus dat was voor mij ook het antwoord op de prijsvraag zelf!”

“Voor mij was dat het nummer Billie Jean zelf”, vertelt Jos. “Dat nummer heeft mijn vrouw en mij bij elkaar gebracht. De eerste kus was zelfs op Billie Jean!”

“Rood is bovendien de favoriete kleur van mijn vrouw. Gaat nooit zonder rode lippenstift de deur uit. Daarom wilde ik haar graag verrassen met nieuwe oortjes. Iedere avond gaat ze een 5 kilometer lopen, met of zonder hond, en dat is nu met de A&K’s extra genieten!”

Welke hoofdtelefoon of in-ears gebruik(te) je zelf al? 

Marcel: “Thuis is dat een HiFiMan HE-500, aangesloten op een Harmony Design EAR90 versterker. Buiten zijn het de KZ ATE in-ears, maar die zijn nu vervangen door Astell & Kern.”

Jos: “Wij gebruik(ten) JBL in-ears.”

En natuurlijk: hoe bevalt je nieuwe aanwinst?!
“Die bevallen uitstékend”, zegt Marcel. Ze zitten comfortabel, en het geluid is heel goed.” Eigenlijk begon de pret al bij het uitpakken. “Je krijgt een stevige doos, in mooi zwart, en die geeft echt een gevoel van luxe. Na het openen zie je dat er schuim gebruikt is om alles goed op z’n plek te houden. Daarnaast is het geheel erg compleet. Je krijgt er bijvoorbeeld drie maten dopjes bij voor de oren. De middenmaat zit bij mij precies goed.”

Ook Jos is te spreken over het pakket dat hij van de bezorger ontving. “De verpakking ziet er echt super uit! Dat valt zeker op! Een compact geheel ook, dat uitnodigt om te kopen.”

“Rood is zoals gezegd de kleur van mijn vrouw. Maar het zijn echt goede oordopjes die een geweldige prestatie leveren. Het geluid is kraakhelder van sub-bas tot briljant hoog.”

Audiobeleving

“De oordopjes passen mooi in het oor”, gaat Jos verder. “Mijn vrouw is dolgelukkig, ze kan niet meer zonder! Billie Jean klonk met onze JBL-oortjes ook goed hoor, maar met de A&K’s veel en veel beter! Je krijgt een audio-ervaring die moeilijk met woorden te beschrijven is, die moet je absoluut meegemaakt hebben.”

“Mijn vrouw gebruikt de oortjes dagelijks tijdens het lopen/wandelen. Af en toe gebruik ik ze bij de fitness. Ik kan ze hoe dan ook aan iedereen aanraden. Een ideaal cadeau voor de komende feestdagen! En tot slot heel hartelijk dank D&D Audio!”

Vergelijkend testen

Ook Marcel gebruikt de nieuwe A&K’s vooral bij het wandelen. “Sporten staat op een laag pitje, maar eerdere ervaringen met IEM’s en sporten zijn sowieso niet zo goed bevallen.”

Maar, hij gaat voor ons interview graag nog een stapje verder. Voor een echt goed oordeel heeft hij de Billie Jeans namelijk beluisterd op een streamer op basis van Raspberry Pi, met de befaamde M-DAC+ van Audiolab, die is voorzien van een hoofdtelefoonuitgang. “Zo kon ik bovendien een eerlijk vergelijk maken met mijn HiFiMan hoofdtelefoon als referentie.”

De nummers waar Marcel mee aan de slag ging, waren onder meer ‘Rock You Gently’ van Jennifer Warnes, ‘Down the Hole’ van John Campbell en ‘Welcome to the Machine’ van Pink Floyd. “Eigenlijk is het een lastig vergelijk hoor, zo’n in-ear speaker versus het open model magnetostatische hoofdtelefoon van HiFiMan. Die laatste is voor de Audiolab een stuk lastiger aan te sturen, waarmee luisteren op hetzelfde volume een uitdaging is. Maar dat terzijde!”

“Het nummer van Jennifer Warnes bijvoorbeeld, klinkt via de A&K’s erg goed. De minuscule details komen er goed uit, en er is geen extreem “in your head”-effect. Het laag is strak, voor mijn gevoel zijn alle frequenties behoorlijk in balans. Dan de HiFiMan. Oké, die gaat een stuk verder, zeker qua fundament en de ruimtelijkheid door het open principe. Maar qua detailniveau zijn de verschillen erg klein. En sommige zaken zijn op de HiFiMan net wat beter waar te nemen, maar dat kan natuurlijk alleen in een stille ruimte. De A&K Billie Jean zal in een ‘echte’ omgeving met achtergrondlawaai beter tot zijn recht komen dan de HifiMan.”

“De weergave van A&K is echt van een zeer hoog niveau, en komt akelig dichtbij de HiFiMan. Ik ben er héél blij mee, dat is zeker. Tijdens mijn wandelingen zal ik niets anders gebruiken.” 

Blijf op de hoogte van D&D Audio via de website en onze social kanalen, er komen ongetwijfeld nog meer mooie acties aan!