Na het vele nieuws uit de A&ultima-serie in 2021 start Astell & Kern het nieuwe jaar met een introductie in de ACRO-lijn, en wel met de ACRO CA1000. Deze hoofdtelefoonversterker annex streamer lijkt in de basis veel op de bekende muziekspelers van het merk, toch in ieder geval qua formaat, maar is echt bedoeld voor stationair gebruik. Voor thuis, dus. Zo ongeveer iedere hoofdtelefoon kan op de CA1000 aangesloten worden en dankzij de ingebouwde streamer (met 256 GB opslag) heb je bovendien toegang tot je eigen muziekbibliotheek en alles wat het wereldwijde web te bieden heeft.

Opvallend design

De A&K ACRO CA1000 is een opvallende verschijning. Is het een draagbare muziekspeler zoals we ze kennen uit onder meer de al genoemde A&ultima-lijn, maar dan alvast ingeplugd in een docking station zoals die met tientallen tegelijk geïntroduceerd werden toen de eerste iPod net op de markt kwam? Is het een kantoorartikel voor op je bureau? Je kunt zelfs vergeven worden te denken dat het hier om innovatieve portable projector gaat, met de draaiknop aan de zijkant die zou kunnen dubbelen als lens. 

Hoe dan ook heeft de CA1000 een nogal afwijkende vorm, waarbij scherm en hoofdunit als één geheel met elkaar verbonden zijn.  Dat scherm, een 4.1 inch touchscreen met een resolutie van 720 x 1280 pixels, kan platgelegd of juist omhoog gedraaid worden. Het ontwerp is gebaseerd op terreinverkenners die op buitenaardse oppervlakken rondrijden, zoals de Mars Rover. 

Streaming, aansluitingen en DAC
Aan de voorkant vind je maar liefst 4 hoofdtelefoonaansluitingen geplaatst; een ongebalanceerde 3,5 millimeter en 6,35 millimeter jackplug aansluiting en een 2,5 millimeter en 4,4 millimeter, zodat inderdaad ongeveer ieder model hoofdtelefoon wel aangesloten kan worden. Je kunt dan een externe analoge of digitale bron gebruiken of de ingebouwde streamer met 256 GB opslagruimte. De opslag kan worden uitgebreid met een microSD kaartje tot 1 TB. Muzieksignaal kan ook via bluetooth 5.0 worden aangeleverd.

Hoewel de CA1000 met zijn toepassingen voor thuis dus niet bedoeld is voor gebruik onderweg, is het nieuwste lid uit de ACRO-lijn wel eenvoudig verplaatsbaar. Er is zelfs een accu aan boord voor gebruik op een plaats waar geen stopcontact voorhanden is. Die accu heeft een capaciteit van 8.400 mAh en dat zou genoeg moeten zijn voor ruim tien uur muziekplezier. De CA1000 ondersteunt bovendien snelladen: een uurtje laden geeft vijftig procent accucapaciteit en met 2,5 uur is de accu helemaal vol.

Specificaties en prijs

A&K geeft een S/R-verhouding op van minimaal 107 dB en een kanaalscheiding van minimaal 105 dB, afhankelijk van aan welke uitgang wordt gemeten. Als het gaat om vervorming staan de eerste drie cijfers achter de komma allemaal op nul. 

DA-conversie komt voor rekening van een Quad ES9068AS DAC die PCM-muzieksignaal tot 32-bit/384 kHz en DSD tot DSD512 kan vertalen. De DA-converter van de Acro CA1000 is voorzien van A&K’s eigen Teraton Alpha technology. De Acro CA1000 is voorzien van een crossfeed functie om het stereo-effect van een aangesloten hoofdtelefoon te verminderen om zo een natuurlijker geluid – zoals van luidsprekers – te creëren. 

De afmetingen zijn 104,9 x 45 x 148,8 millimeter (B x H x D). De Acro CA1000 weegt 919 gram. De adviesprijs voor de A&K Acro CA1000 is 2.299 euro.

D&D Audio verwacht de CA1000 vanaf eind januari in huis te hebben waarna deze ook te verkrijgen is bij de hifi-dealer in jouw omgeving.