Over de Devialet Phantom Reactor is al heel veel gezegd en geschreven – ook op onze eigen website. Op HIFI.NL vind je bijvoorbeeld een hele mooie review van de kleinste krachtpatser uit Parijs, waarbij in de conclusie gesteld wordt dat de Reactor verbluffend zou zijn, als we de ‘gewone’ Phantom niet al kenden. En: ‘enorm vermogen in een kleine verpakking’.

Hoe de Fransen dat toch voor elkaar hebben gekregen? Dat vroegen ze zichzelf ook af. Gelukkig hebben ze in een mooi drieluik – The Mind, The Heart en The Body – voor ons uit de doeken gedaan hoe ze de meest technologisch geavanceerde compacte speaker ter wereld. We nemen je graag mee in dat verhaal.

The Mind

Het brein is een krachtig iets. Een kunststukje van complexiteit en evenwicht, want beide zijn nodig om te kunnen functioneren. De ene helft is samengesteld om ruw vermogen te leveren, de andere helft verpakt geavanceerde intelligentie om dat om te zetten in prestaties. Zo’n compact systeem zou eigenlijk niet zoveel informatie moeten kunnen verwerken. Datzelfde geldt precies ook voor de Phantom Reactor…

De interne structuur van de Phantom Reactor is anatomisch complex en vereist chirurgische precisie, aangepaste assemblagetechnieken en een zeer veeleisend testproces. In de audiobranche wordt die kwaliteitscontrole vaak uitgevoerd op één monsterproduct, maar bij Devialet gaan ze veel verder. Elk van de elektronische platen van de Reactor wordt afzonderlijk getest, waarna ook het geheel opnieuw wordt getest om te garanderen dat alles in feilloze harmonie werkt.

Hoe die harmonie ontstaat? Dat is een uitstekende vervolgvraag. Devialet beschikt daardoor over ADH3, de eigen analoog-digitaal hybride versterkingstechnologie. Devialet is het enige merk ter wereld dat gebruik maakt van deze technologie, die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de Phantom Reactor en momenteel ook in de derde generatie van die originele speaker is verwerkt. Dankzij één tweekanaals-chip mag je rekenen op een helder analoog geluid door middel van krachtige digitale versterking – het beste uit twee wereld. Het systeem is compacter en efficiënter dan ooit, garant voor adembenemende prestaties.

Om te kunnen werken met de beperkingen van het formaat van de Phantom Reactor heeft Devialet het meest geoptimaliseerde moederbord tot nu toe gemaakt. Immers, hoe kleiner een moederbord, hoe groter de krachtbeperkingen. Dus om de Phantom Reactor tot 900W aan zuiver geluid te laten leveren in zo’n compacte structuur, moest het moederbord volledig opnieuw worden ontworpen – een unieke geïntegreerde processor speciaal voor Devialet-producten. Ook de voeding werd opnieuw ontworpen, voor grotere vermogens.

De Phantom Reactor is niet alleen compacter, maar ondersteunt ook meer Devialet-innovaties dan al zijn voorgangers, zoals HBI (Heart Bass Implosion), dat de lage tonen zo laag weergeeft dat het de grenzen van het menselijk oor overschrijdt, en natuurlijk SAM (Speaker Active Matching), de welbekende technologie van Devialet die een naadloze match

tussen versterker en luidsprekers garandeert. Door de manier waarop het vermogen wordt geleverd verder te verbeteren en dat te koppelen aan de nieuwste innovaties, is Devialet in staat om volkomen onredelijk geluid bijzonder compact te verpakken.

[Lees hier het gehele artikel]

Deel II: The Heart

Het hart is een onvermoeibaar orgaan. Zijn onophoudelijke slag blaast leven in een lichaam. In de Phantom Reactor is dat niet anders, met de twee stevige woofers als centraal orgaan. Verantwoordelijk voor de lage akoestische frequenties, pompen ze in harmonie om een zuiver, overweldigend geluid te leveren. En ze slaan nooit een slag over, hoe hard je dat met de keuze van je muziek ook zou willen proberen…

Zo complex als het menselijk hart is, zo gecompliceerd is ook de configuratie van woofers als je het ontwerp aan Devialet overlaat. Het zijn in die zin echte kunstwerken. En zoals het een kunstwerk betaamt, dagen ze de norm uit. De woofers van een Phantom Reactor zijn zes keer lichter en compacter dan modellen van gelijke grootte, met een volume van slechts 3 liter. Tegelijkertijd moeten ze met dat beperkte volume (in afmeting, niet in geluidsweergave) enorme hoeveelheden akoestische druk aankunnen. Dat betekende een heroverweging van alles, van het binnenwerk tot het buitenmembraan, met één uitgangspunt: minimaal gewicht, maximale sterkte.

Vermogen, vermogen, vermogen

Om zulke krachtige bassen te creëren, genereren woofers intense trillingen. Door samen te werken in een ultramoderne fabriek gaan mens en machine tot onredelijke hoogten, zodat de linker- en rechterwoofers van de Phantom Reactor perfect symmetrisch zijn, wat acute precisie bij de assemblage vereist. Er kunnen daarbij minieme maatverschillen optreden tussen de gebruikte componenten van de ene naar de andere luidspreker.

Daarom wordt ieder onderdeel afzonderlijk (na)gemeten met een laser, en wordt assemblage waar nodig aangepast. Het resultaat? Je kunt 18Hz infra-bass en tot 6,5mm driver excursie ervaren, het zichtbare dreunen in het midden van de woofer, zonder de geringste imperfectie of vervorming. Echte kunst dus.

Elke zijde wordt zorgvuldig aan de ruggengraat bevestigd voordat ze samengevoegd worden tot een enkele, ondoordringbare kamer. Om akoestische lekkage te vermijden en een volledige afdichting te garanderen, zijn robotarmen zoals we die kennen uit de auto- en luchtvaartindustrie, belast met de perfecte assemblage van de Phantom Reactor. Deze zeer nauwkeurige techniek helpt ervoor te zorgen dat deze compacte woofers voldoende akoestische druk kunnen genereren om het bloed van de Phantom Reactor te laten pompen – en dat van jou ook. Voel je muziek tot leven komen, met tot 98dB SPL high-fidelity geluid…

Heart Bass Implosion

We mogen de analogie van het tweede deel van deze serie nog wat verder doortrekken, met HBI®, oftewel Heart Bass Implosion. HBI is de zoveelste volledig unieke Devialet-technologie die is ontworpen om je dieper in het geluid te brengen door het reproduceren van ultra-lage tonen. De woofers van de Phantom Reactor zijn nodig om veel lucht in een

kleine ruimte te pompen. Normaal gesproken zou dat een aanzienlijke weerstand creëren en het vermogen van het membraan om effectief te bewegen belemmeren. Daarom is de woofer opnieuw ontworpen om deze beperkingen weg te nemen. De twee woofers zijn ontworpen met een bijzondere focus op symmetrie en heffen ongewenste trillingen op, waardoor de prestaties en de stabiliteit van de luidspreker toenemen. De ultracompacte Devialet Phantom Reactor is in staat om de lage tonen zo laag te reproduceren dat ze door het hele lichaam resoneren, en laat je muziek volledig tot zijn recht komen. Je zult begrijpen wat dat betekent, als de bastonen beginnen te pompen…

[Lees hier het gehele eerste deel van het artikel]

[wordt vervolgd – abonneer je op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven]