Topreview van de SME 6 platenspeler

In een eerder nieuwsbericht haalden we de HVT-review van een aantal draaitafel cartridges aan, waar de mooie Clearaudio Artist V2 Ebony ook onderdeel van was. Redacteur en Mastering Engineer Sander van der Heide kon voor zijn multitest gebruik maken van de SME Model 6 – die daarbij op de nodige lof kon rekenen. “Bij een instapmodel van een topmerk als SME neig je gauw te denken dat het niet om ‘the real thing’ gaat en alles net even wat minder is dan bij de duurdere modellen”, schrijft Sander. “Dat dacht ik ook…. Totdat ik dit nieuwe meesterwerk op de testbank mocht plaatsen.”

SME Model 6

De SME Model 6 werd afgelopen najaar door de Britse draaitafelbouwer geïntroduceerd, en mocht van What Hifi al op de volle 5 sterren rekenen. De Model 6 is zoals we van het merk gewend zijn een toonaangevende, volledig geïntegreerde draaitafel die uitmuntende geluidstechniek levert met behoud van het definitieve vakmanschap waar de fabrikant om bekend staat, in combinatie met technologisch geavanceerde nieuwe materialen.

De specialisten van het audiomagazine in het thuisland van SME roemden de draaitafel om zijn Sound (5/5), Features (5/5) en bouwkwaliteit (5/5). In de nieuwe review van HVT wordt dat oordeel volledig onderschreven. “De Model 6 is ten voeten uit: stabiliteit, autoriteit, precisie en weinig kleuring. Ik had ook neutraliteit kunnen gebruiken, maar dat geeft bij een platenspeler al gauw het idee dat het resultaat karakterloos [is] en weinig engagement geeft. Het tegendeel is echter waar, die stabiliteit en precisie zorgen er juist voor dat een goede persing het meest tot zijn recht komt.”

 

 

 

 

 

 

“Het zal u niet verbazen dat ik sinds deze test de Model 6 nog een tijdje in mijn studio-setup (Sander van der Heide is de Mastering Engineer van de Wisseloord Studios in Hilversum, red.) heb aangehouden als referentiespeler voor de proefpersing-controle van de producties waarvoor ik een master voor vinyl heb aangeleverd. In combinatie met een juist element kan ik zo precies bepalen wat de snijtechnicus, de lacquer, plating en de kwaliteit van het gebruikte vinyl toevoegt. De industriële look en de achtergrond van een bedrijf gespecialiseerd in precisie-onderdelen versterken die match met de masteringstudio alleen nog maar meer.”

Tot slot schrijft Sander: “De Model 6 geeft je precies wat er op een plaat staat en presenteert dat recht voor zijn raap. Hoe je dat wilt weergeven en misschien zelfs door gebruik van bepaalde kabels, phono-voortrap en versterker wil kleuren, is aan jou. Aan de Model 6 kan het niet liggen.”