Astell&Kern SE300 DAP: Review door Ecoustics

Dit is een preview van de recensie van Ecoustics. De volledige review lees je hier.

“€2.199 is veel geld voor een DAP, maar biedt de gloednieuwe Astell&Kern SE300 iets wat andere DAP’s niet kunnen? Dat doet het zeker.

Nadat ik net de Cayin N7 en de Astell&Kern SR35 had beoordeeld, was ik nogal verrast toen de Koreaanse fabrikant me vroeg of ik een van de eerste exemplaren van de nieuwe Astell&Kern SE300 DAP wilde hebben voordat deze zelfs maar beschikbaar was. Als de SE300 DAP lijkt alsof hij uit de lucht is komen vallen zonder enige waarschuwing, laten we dan een stap terug in de tijd zetten voor wat geschiedenis over DAP’s.

De originele A&futura SE100 week af van de gebruikelijke praktijk van A&K om AKM DAC-chips te gebruiken; deze specifieke speler gebruikte in plaats daarvan de ESS 9038 PRO 8-kanaals DAC. Het is eigenlijk vrij gebruikelijk om de 2-kanaals versie van de 9038-chip te zien in draagbare apparatuur, maar de 8-kanaals PRO wordt zelden op die manier toegepast. Die DAP werd gevolgd door de Astell&Kern SE100.M Chat; een gelimiteerde editie van de SE100 met kunstwerken van Monsieur Chat en een zeer kenmerkend groen geanodiseerd frame. Intern was het exact dezelfde speler en bood het vergelijkbare prestaties. De A&futura SE200 DAP was veel unieker; het was de pionier in het gebruik van dubbele DAC’s, waaronder de AKM 4499 of ESS 9068AS. Vervolgens introduceerde Astell&Kern de A&futura SE180, die modules bood met de AKM 4497 (SEM2), ESS 9038Q2M (4 DAC-chips) of de AKM 4493 in combinatie met digitale remasteringstechnologie.

Verwarrend, om het zacht uit te drukken.

Weet Astell&Kern eigenlijk wel hoe goed deze DAP is?

Als je de prestaties, discrete R-2R DAC, dual amplifier modes, Crimson UI en nieuwe Bluetooth-functies bij elkaar optelt, zou dit wel eens een van de best presterende DAP’s kunnen zijn in de hele A&K-catalogus. Er valt weinig te klagen over het industriële ontwerp, de connectiviteitsopties en de algehele degelijkheid van het product. De batterijprestaties zijn voldoende om een hele dag mee te gaan en de Crimson UI voelt zeer responsief aan, zelfs met zoveel bestanden geladen en de eisen van hi-res streaming. Wat mij uiteindelijk overtuigde, was de toonbalans en vloeiendheid van het geluid; dit is een DAP waar ik voor de lange termijn mee zou kunnen leven en die meer dan genoeg kracht had voor het grootste deel van mijn koptelefoon- en IEM-collectie. Weet Astell&Kern eigenlijk wel hoe goed deze DAP is? Veel gelukkige muziekliefhebbers staan op het punt daar achter te komen.”

Lees meer.

AK-SE300