Review Astell&Kern SE300 DAP – “Klinkt geweldig, ziet er hetzelfde uit”

Dit is een preview van de recensie van EFTM. De volledige review lees je hier.

Astell&Kern maakt een breed scala aan digitale audiospelers (DAP) met de A&ultima-serie als vlaggenschip. De reeks apparaten waar ze al hun nieuwe technologie introduceren, is de A&futura-serie, aangeduid met het voorvoegsel SE.

De Astell&Kern DAP die we ontvingen is de SE300, uit de A&futura-serie, en brengt enkele nieuwe functies met zich mee die zijn ontworpen om de geluidskwaliteit van de audiospeler nog verder te verbeteren.

“A&futura SE300 is gebouwd met een ultraverfijnde R-2R DAC, in plaats van een Delta-Sigma DAC die meestal wordt gebruikt in audiospelers. R-2R DAC, ook wel bekend als Ladder DAC omdat het weerstanden in een ladderachtige vorm rangschikt, biedt een natuurlijk Hi-Fi-geluid met ongeëvenaarde dynamiek.”

AK-DAP-SE300

Specificaties

De SE300 is ongeveer even groot als de meeste andere Astell&Kern DAPs, 139,5 mm x 76,5 mm x 17,6 mm, maar is veel lichter dan andere modellen die we hebben getest van vergelijkbare grootte, vooral de SP3000 van vorig jaar met slechts 317 gram.

De voorkant van de DAP bestaat bijna volledig uit een display met een 5,46-inch HD-touchscreen (1920 x 1080), hoewel de navigatieknoppen onderaan het scherm permanent zijn, zodat je feitelijk niet het volledige gebruik van het hele scherm krijgt.

De linkerzijde van de DAP heeft afspeel/pauze- en overslaanknoppen die een prettig klikgevoel geven, zodat je zeker weet wanneer ze zijn ingedrukt, en je zult ze waarschijnlijk niet per ongeluk indrukken.

Aan de rechterkant van de SE300 bevindt zich het volumewiel/kroon. Hieronder zit een LED die ofwel de laadstatus aangeeft ofwel de bitsnelheid van het bronbestand dat op dat moment wordt afgespeeld (16 bit – rood, 24 bit – groen, 32 bit – blauw, DSD – paars). Het wiel is zeer gemakkelijk te draaien, mogelijk zelfs te gemakkelijk, omdat ik vaak per ongeluk het volume veranderde tijdens het oppakken ervan. Om dit te voorkomen, vergrendel je het wiel in de instellingen (of Snelle Instellingen in het uitklapmenu).

Bovenop het apparaat bevindt zich een aan/uit-knop samen met drie invoer/uitvoer-poorten – een 3,5mm poort (dit kan ook worden ingesteld voor lijningang en ondersteunt ook optische SPDIF-uitvoer) en gebalanceerde poorten van 4,4mm en 2,5mm.

Degenen die de draadloze optie af en toe waarderen, hebben genoeg keuzes met ondersteuning voor Bluetooth 5.0, samen met de weergave van aptX HD- en LDAC-protocollen. Er is ook een Bluetooth Sink-modus als dat je voorkeur heeft. De SE300 ondersteunt ook dual-band Wi-Fi, handig voor het streamen van muziek via een van de ondersteunde apps.

Onderaan de DAP bevindt zich de veerbelaste microSD-sleuf en een USB-C oplaadpoort die ook gegevensoverdracht en USB DAC-functionaliteit ondersteunt.

De meesten van ons maken zich niet echt zo druk om wat er onder de motorkap van onze apparaten gebeurt, maar voor een audiofiel is dit ongelooflijk belangrijk, omdat het de geluidskwaliteit kan beïnvloeden die wordt geproduceerd.

Lees de hele review hier.