Astell & Kern A&ultima SP3000 review

Dit is een preview van de review van What-HiFi?. De hele review lees je hier.

“Astell & Kern werd opgericht in 2013 en het duurde niet lang voordat het ons favoriete merk werd voor draagbare muziekspelers. De stapel What Hi-Fi? Awards die het in die tijd heeft gewonnen, is genoeg om het vermogen van het bedrijf te bewijzen. Verrassend genoeg heeft A&K nooit de budgetmarkt opgezocht en geeft er de voorkeur aan het pad van ‘geruststellend duur’ te volgen dat het goed heeft gedaan. Zelfs zijn huidige instapmodel, de uitstekende A&norma SR35, valt volgens de meeste beoordelingen in de premiumcategorie.

Goed als deze en de geavanceerdere spelers van het bedrijf zijn geweest, hebben we ons altijd afgevraagd wat er zou gebeuren als zijn ingenieurs de taak kregen om een echt kostbaar-aanbod zonder compromissen te produceren. De komst van de Astell & Kern A&ultima SP3000 beantwoordt die vraag.

Ontwerp

Deze speler is misschien zo groot als een grote doos lucifers, maar hij weegt net geen halve kilogram. Hoewel de SP3000 zeker klein genoeg is om in een kledingzak te passen, zal hij daar niet comfortabel aanvoelen. De scherpgehoekte behuizing helpt ook niet mee. Deze is gemaakt van zeer gepolijst 904L roestvrij staal, dat bekend staat om zijn duurzaamheid en bestendigheid tegen corrosie, zodanig dat merken als Rolex het voor zijn horloges gebruiken. Er zijn twee afwerkingsopties: zwart en zilver. We vermoeden dat beide snel vingerafdrukmagneten zullen blijken te zijn. De meegeleverde ALRAN leren hoes helpt natuurlijk en beschermt het apparaat tegen krassen, zij het niet tegen onhandige vallen.

De belangrijkste bedieningsinterface van de SP3000 is natuurlijk het touchscreen. Dit is een relatief scherp 5,46-inch LCD-display met een resolutie van 1080 x 1920. Het touchscreen reageert goed, hoewel iedereen die gewend is aan de soepelheid van moderne telefoons dit apparaat soms een beetje omslachtig zal vinden om te navigeren.

Het aantal fysieke bedieningselementen is minimaal, met drie knoppen aan de zijkant die standaard afspeel/pauze/skip- en scanfuncties beheren, waarbij de kroonachtige volumeknop dient als aan/uit-schakelaar. Bovenop de speler zijn er drie uitgangen: een 3,5 mm-aansluiting die ook dient als optische uitgang, een 4,4 mm gebalanceerde en een 2,5 mm gebalanceerde. Het is duidelijk dat A&K hier probeert alle bases te dekken. De eenheid wordt opgeladen via een USB-C-aansluiting aan de onderkant, die ook fungeert als ingang wanneer je bestanden in de speler wilt downloaden.

ontwerp-sp3000Features

Er zijn geen problemen met bestandscompatibiliteit. De SP3000 kan hoogwaardige bestanden verwerken tot 32-bit/768 kHz PCM-bestanden en DSD512. Het zal alle gangbare bestandstypen afspelen, evenals MQA. Dit alles is te danken aan het gebruik van een viertal Asahi Kasei’s nieuwe vlaggenschip DAC-chip, de AK4499EX. Deze speler is ook Roon Ready.

Elders hebben de ingenieurs hard gewerkt om het interne geluidsniveau van de SP3000 te verminderen en zijn zelfs zo ver gegaan dat ze aparte analoge circuits hebben voor de gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen, allemaal met als doel de prestaties te optimaliseren.

Bluetooth staat op het menu, zodat je draadloze koptelefoons met deze speler kunt gebruiken, en gezien de compromisloze aard van dit ontwerp is het geen verrassing dat aptX HD- en LDAC-codecs op de specificatielijst staan. De SP3000 kan ook bestanden streamen via je thuisnetwerk en heeft 256 GB aan ingebouwd geheugen. Degenen die werken met hoogwaardige bestanden vinden dit misschien wat beperkt, vooral als je een grote collectie hebt, dus je zult blij zijn te vinden dat er een microSD-kaartsleuf is die maximaal 1 TB geheugen kan toevoegen.

De batterij van de A&K is beoordeeld op een vrij stevige 5050 mAh. Dit zou volgens opgave ongeveer 10 uur afspeeltijd moeten geven met een CD-spec bestand, een gematigd volumeniveau en het display uitgeschakeld. Onder normale omstandigheden verwacht je ongeveer een derde minder dan dat. Oplaadtijd is ongeveer 3,5 uur.

Het laden van bestanden op de SP3000 blijkt een fluitje van een cent te zijn, met een eenvoudig drag-and-drop proces vanaf onze MacBook Pro. Onze bestanden zijn een mix van high-res en CD-spec, waardoor we kunnen testen hoe de A&K-speler reageert op verschillende bitsnelheden. Er blijkt geen probleem te zijn, aangezien de speler naadloos overschakelt van een DSD-bestand van Stevie Wonder’s Innervisions naar een 24-bit/192 kHz-bestand van Mahler’s Symphony No.4, met CD-spec albums van Kiasmos (Kiasmos) en Leonard Cohen (I’m Your Man) daartussenin.

We proberen een aantal hoofdtelefoons met de SP3000, variërend van de gesloten Sony MDR-Z1R tot open ontwerpen zoals de Focal’s Utopia (2022) en Yamaha’s YH5000SE. Gezien de prijs van de speler, zijn dit de soorten premium koptelefoons die elke potentiële koper zou moeten overwegen.”

Lees de hele review hier.