5 sterren voor de A&K Kann Alpha

De Astell & Kern KANN Alpha is een geliefde muziekspeler bij het team van D&D Audio, maar daarin staan we bepaald niet alleen. We deelden onlangs al de lovende recensie die bij HIFI.NL verscheen, en afgelopen week kreeg de DAP van What Hifi de volle 5 sterren. 

Krachtpatser in zakformaat

De hoge scores waar de KANN Alpha in internationale audioreviews op mag rekenen, verbazen ons eerlijk gezegd niet zo. De krachtige Alpha is de eerste A&K-muziekspeler met een 4,4 mm gebalanceerde hoofdtelefoonuitgang die volledig ruisvrij is. Ook is er een imposante overspraakmeting van 141 dB bereikt word. Overspraak is elektromagnetische interferentie tussen verschillende signalen, bijvoorbeeld tussen het linker- en rechterkanaal van een stereosignaal. En dat soort slimme verbeteringen zijn eigenlijk de kersen op de taart, want het muzikale hart van de KANN Alpha is al meer dan genoeg om blij van te worden; het innovatieve versterkerluik is krachtig genoeg om de meest veeleisende hoofdtelefoons aan te sturen, en zelfs om deze speler als bron in te schakelen binnen een volwaardig hifi-systeem met speaker. Met recht een mediaspeler die alles aankan dus. 

Dat laatste gaat ook op als het gaat om waar je muziek vandaan komt. Een brede ondersteuning van muziekformaten, inclusief hi-res PCM en DSD (tot 32-bit/384 kHz PCM en DSD256, samen met MQA-weergave voor gedownloade MQA-audiobestanden), word aangevuld met Bluetooth 5.0 (inclusief LDAC en aptX HD, voor een hoofdtelefoon) en WiFi. Je kunt natuurlijk ook gewoon muziekbestanden vanaf de ingebouwde opslag (of een geheugenkaart) afspelen. Keuzes genoeg!

 

De Volle 5 Sterren

Terug naar de beoordeling bij de Britten. De Alpha ‘schreeuwt high-end als het gaat om bouwkwaliteit’, aldus de review. ”Met name de bovenrand van de Alpha heeft een kwaliteit die doet denken aan de meer hoogwaardige minidiscspelers van Sony uit het midden van de jaren negentig.” En dan hebben we het alleen nog maar over de behuizing. “Luisteren naar gedownloade hi-res muziek op de KANN Alpha is echt een genot. Hoewel we de voorkeur geven aan het iets grotere scherm en de meer intuïtieve interface van de FiiO M15, is de Astell & Kern de duidelijke winnaar als het op geluid aankomt.”

“De Astell & Kern KANN Alpha is een krachtige en getalenteerde machine. De batterij gaat langer mee dan een roadtrip, de power handling is glorieus, en de stijlvolle, oerdegelijke bouw is (net) klein genoeg om mee te nemen op reis.” 

De experts van What Hifi prijzen de A&K in het eindoordeel onder meer om z’n grote stereobeeld, de punch van de bassen en de details in de audioweergave. Wel plaatsen ze een kanttekening bij de ‘clunky’ (lompe) integratie van streaming services, maar dat mocht de pret – en de volle lof van 5 sterren – niet drukken. Je leest de hele review hier.