Astell & Kern A&ultima SP3000T DAP review

Dit is een preview van de recensie van stereonet.com. De hele recensie lees je hier.

“De wapenwedloop die Astell & Kern lijkt te voeren met zichzelf vertoont geen tekenen van afname. Het bedrijf is vastbesloten om de ultieme draagbare muziekspeler te creëren, met de meest weelderige specificaties, de meest luxueuze afwerking en het meest oorstrelende geluid. Ze zijn al meer dan tien jaar op deze reis en het succes is onmiskenbaar.

Dus als je bereid bent om het geld uit te geven dat je zou betalen voor een nette tweedehands Duitse directiewagen aan een digitale audiospeler, dan heeft het bedrijf een product voor jou. De nieuwste is de A&ultima SP3000T. Het is relatief groot, opvallend en heeft specificaties die bijna komisch hoog zijn. Maar is het echt goed?

Van dichtbij

Er zijn beperkingen bij het creëren van een product dat draagbaar moet zijn, maar er is geen twijfel dat de A&ultima SP3000T eruitziet en aanvoelt als een duur apparaat. Met afmetingen van 142x85x18 mm en een gewicht van 483 gram, heb je waarschijnlijk een rugzak of een jaszak nodig als je hem onderweg wilt gebruiken. Maar het voelt goed in de hand, of je het nu in zijn kalfsleren hoes hebt gestoken of niet – dus vegans, het was leuk zolang het duurde.

Het chassis is van 316L roestvrij staal, bedekt met 99,9% puur zilver – of tenminste rondom de hoekige randen. De voorkant van het apparaat is bijna volledig touchscreen – een 5,5 inch 1.080×1.920 scherm dat helder, scherp en responsief is, dankzij de Snapdragon 6125 octa-core processor. Het achterpaneel heeft een klein venster naar de ziel van de SP3000T – waardoor je een paar miniatuur Raytheon JAN6418 vacuümbuizen ziet gloeien. Dit komt omdat Astell & Kern – nooit bescheiden – een paar militaire klasse kleppen in het versterkingsstadium van de speler heeft ingebouwd.

De analoge output heeft drie modi. ‘Tube amp’ maakt gebruik van de kleppen om thermische warmte te bieden, terwijl de ‘OP amp’-instelling moderne solid-state precisie en openheid levert. De derde modus is ‘Hybrid amp’, die, zoals je niet verbaasd zult zijn te horen, de twee combineert in wat Astell & Kern beschrijft als een ‘expert blend van de rijkdom van analoog met hoge resolutie helderheid’.

Natuurlijk zijn er nog veel meer specificatiehoogtepunten. De audio circuitconfiguratie maakt gebruik van twee AKM 4191EQ DAC’s die als digitale delta-sigma modulatoren functioneren om ruis van het ingangsstadium op de linker- en rechterkanalen onafhankelijk te verminderen voordat een paar AKM AK4499EX DAC-chips het uiteindelijke cijferwerk doen. De SP3000T heeft een keuze uit zes individuele digitale filterinstellingen waarmee je het geluid verder kunt afstemmen naar jouw smaak.

Draadloze connectiviteit is via Bluetooth 5.0 en codec compatibiliteit strekt zich uit tot SBC, AAC, aptX HD en LDAC. Dual-band Wi-Fi maakt de SP3000T Roon Ready, en de snelheid van de gebruikersinterface betekent dat het toevoegen van je favoriete muziekstreamingdiensten zo pijnloos mogelijk is. Er is ondersteuning voor elk waardevol digitaal audiobestandsformaat en bestanden tot DSD512 en 32-bit/768kHz resolutie worden ondersteund. Als je niet constant naar topkwaliteit luistert, kan Astell & Kerns Digital Audio Remaster-technologie sub-96kHz inhoud omzetten naar DSD128 en 44.1kHz PCM opschalen naar 352.8kHz als je dat wilt.”

Lees verder.

aultima achterkant

aultimavoorkant