Astell & Kern A&ultima SP3000T draagbare muziekspeler review: “weer een grote stap vooruit in energiek, open geluid”

Dit is een preview van de review van techradar.com. De hele review lees je hier.

“Voor de zoveelste keer (en zeker niet voor de laatste keer) heeft Astell & Kern alles op alles gezet om de ultieme draagbare muziekspeler te creëren.”

“De Astell & Kern A&ultima SP3000T is slechts de nieuwste demonstratie van de beste-in-zijn-klasse filosofie van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Astell & Kern maakt geen excuses voor de prijsstelling van zijn digitale audiospelers en vaak blijken hun producten de aanzienlijke vraagprijs meer dan waard te zijn.

Gelukkig ziet de Astell & Kern A&ultima SP3000T eruit en voelt hij aan zoals een premium product zou moeten, en hij is gespecificeerd om de audiobusiness in stijl af te handelen. Er zijn talloze technische hoogtepunten in de zeer grondige specificaties, maar het echte hoogtepunt is het gebruik van echte vacuümbuizen in het versterkingsstadium. Dacht je dat buizenversterking alleen voor massieve en dure old-school hifi-apparatuur was? Denk nog eens na.

Naast zijn technische kwalificaties is de Astell & Kern A&ultima SP3000T ook een prachtig apparaat in een vrij substantiële vorm. Hij is bijvoorbeeld gemaakt van verzilverd roestvrij staal. De bedieningselementen zijn prachtig uitgevoerd en het besturingssysteem is zo stabiel en logisch als maar kan.

Maar het beste aan de Astell & Kern A&ultima SP3000T is het geluid dat hij produceert. Echt, het is een van de beste MP3-spelers die er zijn, en meer dan dat. Luisteren naar hi-res audio met goede koptelefoons en het zingt gewoon – het beheerst elk technisch aspect van muziekweergave uitstekend, zonder uit het oog te verliezen dat het ook vermakelijk moet zijn. Het is dus een genot in vrijwel elk opzicht.

Het duurt niet lang om te laten zien dat de bewering ‘het doet niets wat je smartphone niet kan’ onzin is, toch? Ja, dit is een digitale audiospeler en dat is je smartphone ook – maar volgens deze logica is een roeiboot hetzelfde als een jacht.

Misschien is het duidelijkste teken dat dit een apparaat is zonder compromissen, ontworpen om je draagbare muziekervaring zo plezierig mogelijk te maken, de drievoudige versterking van Astell & Kern. De A&ultima SP3000T gebruikt een paar Raytheon JAN6418 miniatuurbuisjes – feitelijk militaire buizen – in zijn versterkingsstadium. Elk paar is zorgvuldig op elkaar afgestemd en vervolgens even zorgvuldig opgehangen in een volledige siliconen PCB-opstelling om ruis door trillingen of kleine schokken aan het chassis van de speler te voorkomen. En dan kun je de ‘Tube Amp’ modus selecteren om te genieten van wat Astell & Kern de ‘natuurlijke warmte van een buizenversterker’ noemt. Natuurlijk kun je ook kiezen voor de meer gebruikelijke ‘OP Amp’ modus (voor een ‘uitgebreide geluidsweergave en kristalheldere resolutie’) of een mix van beide met de ‘Hybrid Amp’ modus (‘de rijkdom van analoog gemengd met hoge resolutie helderheid’).

Uiteraard zul je de geluidseigenschappen van elk van deze opties onderzoeken, maar het is het vermelden waard dat als je de ‘Tube’ of ‘Hybrid’ modus selecteert, de vacuümbuizen zelf rood gloeien door een klein venster aan de achterkant van de speler. Wat buitenproportioneel bevredigend is.”

Lees verder.