Astell & Kern A&norma SR35 review: "Beslist geen instapmodel, maar absoluut de moeite waard"

Dit is een preview van de review van Simon Lucas op techradar.com. De hele review lees je hier.

"Als je hier kwam om voor weinig geld in te stappen in hi-res audio, ben je aan het verkeerde adres. Dit mag dan wel Astell & Kern's meest betaalbare digitale audio speler zijn, maar de A&norma SR35 vertegenwoordigt nog steeds een aanzienlijke investering - en wat nog belangrijker is, een investering die sterk suggereert dat je ook flink moet investeren in koptelefoons.

Het goede nieuws is echter dat het absoluut de moeite waard is. De A&norma SR35 is zonder twijfel een van de beste MP3-spelers op de markt (en wat betreft bestandsondersteuning is het zelfs een understatement om het zo te noemen). Van de ingetogen luxe van zijn bouw en afwerking tot de specificaties die allesbehalve ingetogen zijn, lijkt er geen enkele compromis te zijn als het om de SR35 gaat.

Het is overduidelijk dat Astell & Kern zich heeft voorgenomen om alle prijsvergelijkbare concurrenten weg te vagen als de SR35 als totaalpakket wordt beschouwd - en dat is precies wat ze hebben gedaan.

Deze speler ligt prettig in de hand, is eenvoudig en logisch te bedienen en een genot om naar te luisteren. Wat betreft geluidskwaliteit is het zeer bekwaam, met een soort veelzijdigheid die niet alleen je smartphone laat klinken als iemand die muziek speelt in de volgende treincoupé, maar ook enkele zeer goed aangeschreven (maar onvermijdelijk minder dure) speciale digitale audiospelers in een scherp perspectief plaatst.

Prijs en Release

De Astell & Kern A&norma SR35 is nu te koop en kost £799 in het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten is hij te koop voor $799, en in Australië moet je AU$1,299 neertellen.

Alleen in Astell & Kern-land kan dit als 'instapniveau' worden beschouwd - een van de meest betaalbare producten van het bedrijf in het assortiment is niet hetzelfde als authentiek 'betaalbaar'.

Ter referentie, het vlaggenschip van het bedrijf, de fantastische A&ultima SP3000, kost een verbijsterende $3,699 / £3,799 / AU$5,499. Aan de andere kant van het spectrum is de uitstekende Astell & Kern A&norma SR25 MKII van november 2021 nu verkrijgbaar voor iets minder dan de nieuwere SR35, voor ongeveer $749 / £699 / AU$1,099. Het verschil in prijs is verwaarloosbaar, vooral als je de leeftijd van de SR25 MKII in overweging neemt.

Dit alles is een omweg om te zeggen dat de SR35 wel iets bijzonders moet zijn om die prijs te rechtvaardigen...

norma-achterkant

Features

Zoals ik al zei, is het alleen mogelijk om de A&norma SR35 als 'instapmodel' te beschrijven als je digitale audiospelers hebt die bijna vierduizend dollar kosten. Want maak geen vergissing, Astell & Kern heeft deze speler ruimschoots gespecificeerd boven wat je redelijkerwijs van 'instapniveau' zou verwachten.

Versterking wordt bijvoorbeeld geleverd door een nieuw ontwerp van Astell & Kern genaamd 'New Generation AMP'. De digitale-naar-analoge conversie wordt behandeld door maar liefst vier Cirrus Logic CS43198 DAC-chips - en als je probeert de batterijduur te verlengen of naar minder dan volledig hi-res content luistert, kan de SR35 in 'dual-DAC'-modus worden uitgevoerd. Deze hardware maakt deel uit van Astell & Kern's 'Teraton Alpha'-platform, ontworpen om ruis te minimaliseren, prestaties te maximaliseren en te bieden wat het bedrijf casual 'ultiem geluid' noemt. 'Teraton Alpha' heeft al eerder in Astell & Kern-spelers gezeten, maar alleen in de veel duurdere modellen.

Er zijn natuurlijk bedrade en draadloze connectiviteitsopties. Draadloze mogelijkheden omvatten dual-band wifi (handig, de SR35 is klaar om tal van muziekstreamingdienst-apps zoals Apple Music, Qobuz en TIDAL te downloaden en te draaien - en het is ook Roon Ready) en tweeweg Bluetooth 5.0 (met aptX HD- en LDAC-codec-compatibiliteit). De USB-C-aansluiting aan de onderkant van de behuizing kan worden gebruikt om de SR35 om te zetten in een DAC (als je deze wilt gebruiken om bijvoorbeeld content op een laptopcomputer te verwerken), en om de interne batterij op te laden.

De batterijduur is sterk afhankelijk van hoe je de speler gebruikt. Luister naar 16 bit/44,1 kHz CD-standaard content op gematigd volume met bedrade koptelefoons, en je mag ongeveer 20 uur afspeeltijd verwachten. Schakel over naar echt hoge-resolutie materiaal, op hoog volume, met draadloze koptelefoons, en dat cijfer zal met meer dan 50 procent afnemen. Opladen van 'leeg' naar 'vol' duurt ongeveer tweeënhalf uur.

Bedrade koptelefoons kunnen worden aangesloten op een van de drie koptelefoonuitgangen aan de bovenrand van de speler. Er is natuurlijk een ongebalanceerde 3,5 mm-uitgang, en er zijn gebalanceerde alternatieven van 2,5 mm en 4,4 mm - want zoals ik al zei, is dit apparaat slechts nominally 'instapniveau'.

De interne opslag is 64 GB. Het besturingssysteem gebruikt hiervan natuurlijk een klein deel - en als je grote high-res bestanden laadt, zal het niet lang duren voordat dit is opgebruikt. Er is echter een microSD-kaartsleuf naast de USB-C aan de onderkant van het apparaat, en deze kan kaarten tot 1 TB accepteren. Dat zou je iets langer moeten volhouden."

Lees verder.


ak-ultima-sp3000-hoofdafbeelding

Astell & Kern A&ultima SP3000 review: "een high-end hi-res digitale audiospeler"

Dit is een preview van de review van Simon Lucas op techradar.com. De hele review lees je hier.

"De Astell & Kern A&ultima SP3000 is de duurste digitale audiospeler in een productportfolio vol dure digitale audiospelers. Het is gespecificeerd zonder compromissen (volledig onafhankelijke gebalanceerde en ongebalanceerde audiocircuits? Een half dozijn DAC's die zorg dragen voor de zaak? Dit zijn slechts een paar hoogtepunten) en het is afgewerkt volgens een standaard die geen enkel van 's werelds toonaangevende couture-sieradenbedrijven zou misstaan.

Maar het beste van alles is de manier waarop het klinkt. Het is opmerkelijk agnostisch over de dingen die je graag wilt luisteren, de soort standaard van digitaal bestand waarin het is opgenomen, en ook de koptelefoon die je gebruikt - en wanneer je het de beste spullen geeft om mee te werken, is het geluid dat het kan produceren bijna nederig in zijn getrouwheid. Wees er niet aan twijfelen, dit is de beste digitale audiospeler - oftewel beste MP3-speler - als het gaat om geluidskwaliteit die je momenteel kunt kopen. Wat, als je opnieuw kijkt naar hoeveel het kost, het minste is wat het moet zijn.

Geprijsd op $3.699 / £3.799 / AU$5.499 / €4.299

De Astell & Kern A&ultima SP3000 (waarvan ik denk dat we vanaf nu overeen moeten komen om 'SP3000' te noemen) is nu te koop, en in het Verenigd Koninkrijk kost het een niet te verwaarlozen £3799. In de Verenigde Staten is het een nauwelijks meer acceptabele $3699, en in Australië moet je AU$5499 neertellen.

Hoef ik met onnodige nadruk te zeggen dat dit best veel geld is voor een digitale audiospeler? Ik heb zeer degelijke digitale audiospelers (DAP) van merken als Sony voor TechRadar gereviewd die ongeveer 10% van deze vraagprijs kosten - dus waarom zou je in hemelsnaam 'Eens in je Leven Vakantie'-geld uitgeven aan iets dat niet meer doet dan je smartphone?

ontwerp-sp3000

Features

  • Bluetooth 5.0 met aptX HD en LDAC
  • Native 32bit/784kHz en DSD512 weergave
  • Aparte gebalanceerde en ongebalanceerde audiocircuits

Toegegeven, wanneer Astell & Kern zegt dat de SP3000 "het toppunt van audiospelers" is, lijkt dat een nogal subjectieve uitspraak. Wanneer het zegt dat dit "de werelds eerste DAP met onafhankelijke audiocircuits" is, is dat gewoon een feitelijke uitspraak.

Die onafhankelijke audiocircuits houden het signaalpad voor de gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen volledig gescheiden, en het omvat ook onafhankelijke digitale en analoge signaalverwerking. Astell & Kern noemt de algemene opstelling 'HEXA-Audio' – en het bevat vier van de nieuwe, topklasse AKM AK4499EX DAC-chipsets samen met een paar van de bijna-topklasse AK4191EQ DAC's van hetzelfde bedrijf. Als je daar een enkele system-on-chip aan toevoegt voor de zorg van CPU, geheugen en draadloze connectiviteit, wordt het duidelijk dat Astell & Kern geen compromissen heeft gesloten wat betreft technische specificaties. En dat is nog voor we bij 'Teraton X' komen... dit is een op maat gemaakte A&K-ontworpen processor die ruis minimaliseert afkomstig van zowel de voeding als de talrijke DAC's, en biedt versterking die zo schoon en efficiënt is als een digitale audiospeler ooit heeft genoten.

Het resultaat is een speler die elk de moeite waard digitaal audioformaat ondersteunt, samplefrequenties tot 32bit/784kHz en DSD512 native kan verwerken, en Bluetooth 5.0 draadloze connectiviteit heeft met SBC, AAC, aptX HD en LDAC codec compatibiliteit. Een speler die een half dozijn DAC-filters biedt om te onderzoeken, en die de sample rate van elk gegeven digitaal audiobestand kan upsample in een poging om optimale geluidskwaliteit te leveren. En als je het geluid wilt ervaren alsof het afkomstig is van een paar luidsprekers in plaats van koptelefoons, heeft de SP3000 een 'Crossfeed'-functie die een deel van het signaal van het ene kanaal naar het andere mixt (met tijdafstelling om het audiobeeld te centreren) in een poging om dat te doen."

Lees verder.


SR35

Astell & Kern A&norma SR35 review: "A treat for the ears"

Dit is een preview van de review van Simon Lucas op Stuff. De hele review lees je hier.

"Het hele concept van "instapniveau" is relatief. Je zou denken dat het hetzelfde betekent als betaalbaar of mainstream, en in veel gevallen zou je gelijk hebben. Maar niet waar het gaat om de hoofdtelefoons, DAC's en digitale audiospelers van Astell & Kern. De A&norma SR35 (ja, het is een mondvol) is een goed voorbeeld.

De instap digitale audiospeler van Astell & Kern kost net iets minder dan $800/£800. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat zijn geen bedragen die ik associeer met betaalbaar of mainstream. Maar op sommige manieren is dat naast de kwestie. De echte vraag is: is de A&norma SR35 het geld eigenlijk waard?

Ontwerp en bouw: een statement maken

Het weegt slechts 184g en is nauwelijks groter dan een smartphone, maar de A&norma SR35 is onmiskenbaar Astell & Kern-achtig. Zijn aluminium chassis is ingewikkeld hoekig, tot het punt dat het 3,6 inch, 1280×720 touchscreen schuin naar één kant moest worden gekanteld om te passen tussen alle scherpe randen. Als je iets onderscheidends zoekt, ben je hier aan het juiste adres, maar als je niet ook op zoek bent naar puntig, is dit misschien niet de digitale audiospeler voor jou. De A&norma SR35 is echter net zo goed gemaakt als dat hij scherp is; ondanks zijn zakvriendelijke gewicht, voelt het substantieel en duurzaam aan.

Er zijn hier een paar fysieke bedieningselementen. Aan de rechterbovenkant zit de gebruikelijke juweelachtige volumeknop die Astell & Kern tot een designkenmerk heeft gemaakt, terwijl aan de linkerkant vier kleine knoppen zijn voor stroom, afspelen en nummer overslaan.

Bovenop de speler zijn er drie analoge uitgangen, die je waarschijnlijk zult gebruiken om hoofdtelefoons aan te sluiten. Er is een ongebalanceerde 3,5mm uitgang, natuurlijk - maar er zijn ook 2,5mm en 4,4mm gebalanceerde alternatieven voor gebruik met nog luxere hoofdtelefoons. Dit mag dan een instapmodel speler zijn, maar zoals ik al zei, alles is relatief."

Lees verder.

 

SR35

SP3000-review

Astell & Kern A&ultima SP3000 review

Dit is een preview van de review van What-HiFi?. De hele review lees je hier.

"Astell & Kern werd opgericht in 2013 en het duurde niet lang voordat het ons favoriete merk werd voor draagbare muziekspelers. De stapel What Hi-Fi? Awards die het in die tijd heeft gewonnen, is genoeg om het vermogen van het bedrijf te bewijzen. Verrassend genoeg heeft A&K nooit de budgetmarkt opgezocht en geeft er de voorkeur aan het pad van 'geruststellend duur' te volgen dat het goed heeft gedaan. Zelfs zijn huidige instapmodel, de uitstekende A&norma SR35, valt volgens de meeste beoordelingen in de premiumcategorie.

Goed als deze en de geavanceerdere spelers van het bedrijf zijn geweest, hebben we ons altijd afgevraagd wat er zou gebeuren als zijn ingenieurs de taak kregen om een echt kostbaar-aanbod zonder compromissen te produceren. De komst van de Astell & Kern A&ultima SP3000 beantwoordt die vraag.

Ontwerp

Deze speler is misschien zo groot als een grote doos lucifers, maar hij weegt net geen halve kilogram. Hoewel de SP3000 zeker klein genoeg is om in een kledingzak te passen, zal hij daar niet comfortabel aanvoelen. De scherpgehoekte behuizing helpt ook niet mee. Deze is gemaakt van zeer gepolijst 904L roestvrij staal, dat bekend staat om zijn duurzaamheid en bestendigheid tegen corrosie, zodanig dat merken als Rolex het voor zijn horloges gebruiken. Er zijn twee afwerkingsopties: zwart en zilver. We vermoeden dat beide snel vingerafdrukmagneten zullen blijken te zijn. De meegeleverde ALRAN leren hoes helpt natuurlijk en beschermt het apparaat tegen krassen, zij het niet tegen onhandige vallen.

De belangrijkste bedieningsinterface van de SP3000 is natuurlijk het touchscreen. Dit is een relatief scherp 5,46-inch LCD-display met een resolutie van 1080 x 1920. Het touchscreen reageert goed, hoewel iedereen die gewend is aan de soepelheid van moderne telefoons dit apparaat soms een beetje omslachtig zal vinden om te navigeren.

Het aantal fysieke bedieningselementen is minimaal, met drie knoppen aan de zijkant die standaard afspeel/pauze/skip- en scanfuncties beheren, waarbij de kroonachtige volumeknop dient als aan/uit-schakelaar. Bovenop de speler zijn er drie uitgangen: een 3,5 mm-aansluiting die ook dient als optische uitgang, een 4,4 mm gebalanceerde en een 2,5 mm gebalanceerde. Het is duidelijk dat A&K hier probeert alle bases te dekken. De eenheid wordt opgeladen via een USB-C-aansluiting aan de onderkant, die ook fungeert als ingang wanneer je bestanden in de speler wilt downloaden.

ontwerp-sp3000Features

Er zijn geen problemen met bestandscompatibiliteit. De SP3000 kan hoogwaardige bestanden verwerken tot 32-bit/768 kHz PCM-bestanden en DSD512. Het zal alle gangbare bestandstypen afspelen, evenals MQA. Dit alles is te danken aan het gebruik van een viertal Asahi Kasei's nieuwe vlaggenschip DAC-chip, de AK4499EX. Deze speler is ook Roon Ready.

Elders hebben de ingenieurs hard gewerkt om het interne geluidsniveau van de SP3000 te verminderen en zijn zelfs zo ver gegaan dat ze aparte analoge circuits hebben voor de gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen, allemaal met als doel de prestaties te optimaliseren.

Bluetooth staat op het menu, zodat je draadloze koptelefoons met deze speler kunt gebruiken, en gezien de compromisloze aard van dit ontwerp is het geen verrassing dat aptX HD- en LDAC-codecs op de specificatielijst staan. De SP3000 kan ook bestanden streamen via je thuisnetwerk en heeft 256 GB aan ingebouwd geheugen. Degenen die werken met hoogwaardige bestanden vinden dit misschien wat beperkt, vooral als je een grote collectie hebt, dus je zult blij zijn te vinden dat er een microSD-kaartsleuf is die maximaal 1 TB geheugen kan toevoegen.

De batterij van de A&K is beoordeeld op een vrij stevige 5050 mAh. Dit zou volgens opgave ongeveer 10 uur afspeeltijd moeten geven met een CD-spec bestand, een gematigd volumeniveau en het display uitgeschakeld. Onder normale omstandigheden verwacht je ongeveer een derde minder dan dat. Oplaadtijd is ongeveer 3,5 uur.

Het laden van bestanden op de SP3000 blijkt een fluitje van een cent te zijn, met een eenvoudig drag-and-drop proces vanaf onze MacBook Pro. Onze bestanden zijn een mix van high-res en CD-spec, waardoor we kunnen testen hoe de A&K-speler reageert op verschillende bitsnelheden. Er blijkt geen probleem te zijn, aangezien de speler naadloos overschakelt van een DSD-bestand van Stevie Wonder's Innervisions naar een 24-bit/192 kHz-bestand van Mahler's Symphony No.4, met CD-spec albums van Kiasmos (Kiasmos) en Leonard Cohen (I'm Your Man) daartussenin.

We proberen een aantal hoofdtelefoons met de SP3000, variërend van de gesloten Sony MDR-Z1R tot open ontwerpen zoals de Focal's Utopia (2022) en Yamaha's YH5000SE. Gezien de prijs van de speler, zijn dit de soorten premium koptelefoons die elke potentiële koper zou moeten overwegen."

Lees de hele review hier.


Review Astell&Kern AK HC3: "Een levendige prestatie van Astell&Kern's plug-and-play DAC"

Dit is een preview van de recensie van Kob Monney op trustedreviews.com. De hele review lees je hier.

"Het Koreaanse audiomerk Astell & Kern heeft zijn handen in veel audiopotten, van draadloze luidsprekers tot hoofdtelefoons, netwerkspelers, versterkers en DACs, zoals de AK HC3.

De Astell & Kern AK HC3 volgt de HC1 op in zijn streven om hoogwaardige audio naar mobiele apparaten te brengen. Dankzij de ondersteuning voor MQA en de geïntegreerde microfooningang richt het zich niet alleen op het verbeteren van muziek, maar ook op entertainment en videogesprekken.

Dit doet het voor een prijs van €229 voor een draagbare USB DAC, wat het in het premiumsegment plaatst voor plug-and-play DACs. Maar is dat een prijs die het waard is voor de AK HC3? Hier zijn mijn gedachten.

AK-DAC-HC3

Ontwerp

  • Flexibele dubbel afgeschermde kabel
  • Geleverd met USB-C Lightning-kabel
  • Stijlvolle uitstraling

Net als de Helm Bolt DAC heeft de Astell & Kern AK HC3 een behuizing met een flexibele afgeschermde kabel die aan het ene uiteinde eindigt met een USB-C ingang en aan het andere uiteinde met een 3,5 mm uitgang voor hoofdtelefoons.

Het wordt niet geleverd met een USB-A-adapter, dus dit is strikt voor USB-C-compatibele apparaten. Dat kan Windows-pc, Mac, Android en iOS betekenen; en gezien zijn plug-and-play karakter hoef je alleen maar aan te sluiten om aan de slag te gaan. Voor iPhones voorafgaand aan iPhone 15 met een Lightning-poort heb je de USB-C naar Lightning-adapter nodig; en Astell & Kern voegt deze handig toe in de doos.

Het uiterlijk van de AK HC3 weerspiegelt de andere producten van Astell & Kern met zijn gecontourde vorm die het merkconcept "licht en schaduw" incorporeert, waarbij de hoeken schaduwen werpen en licht reflecteren om het een meer driedimensionale indruk te geven.

Gemaakt van aluminium en met een gewicht van slechts 20 gram, is het een DAC die licht van gewicht en compact van formaat is. De flexibele kabel stelt het in staat om moeilijk bereikbare plekken te bereiken of te buigen en te kronkelen tijdens gebruik met hoofdtelefoons. Voor zijn formaat is het een fraai stukje apparatuur.

Er is een LED-indicator - een kleine, maar helder genoeg om tijdens gebruik te bekijken. Het licht wit op standby, rood bij het afspelen van een PCM-bestand, blauw voor DSD en magenta voor MQA."

Lees verder.


Anorma-SR35-2

Review Astell&Kern A&norma SR35: "Astell&Kern's instapmodel is van topklasse"

Dit is een preview van de review van Kob Monney op trustedreviews.com. De hele review lees je hier.

"Net als bedrade koptelefoons werd gezegd dat de draagbare muziekspeler op zijn knieën lag, verdreven door de populariteit van smartphones. Immers, wie wil er twee apparaten in zijn zak hebben als één zich richt op audio en de andere dat kan - en meer.

Er is geen twijfel dat het bestaan van de smartphone de aantrekkingskracht van de draagbare muziekspeler heeft aangetast, maar ze zijn nog steeds aanwezig, en hoewel ze waarschijnlijk niet dezelfde massa-aantrekkingskracht zullen hebben als MP3-spelers in hun hoogtijdagen, zijn ze ideaal voor bepaalde mensen.

Als je een muziekfan bent, is een draagbare muziekspeler de beste manier om je muziek te beluisteren, en een van de meest opmerkelijke merken is het Koreaanse bedrijf Astell & Kern. Ze brengen al jaren uitstekende draagbare muziekspelers op de markt, de nieuwste in de meer betaalbare A&norma-reeks is de SR35.

Anorma-SR35

Design

De Astell & Kern A&norma SR35 is een draagbare muziekspeler die echt draagbaar is. In tegenstelling tot de FiiO M11S, die zijn best doet om een smartphone na te bootsen (maar zelfs groter), is de SR35 daarentegen compact.

Het heeft dezelfde afmetingen als eerdere versies: 64 mm breed, 108,3 mm hoog en 16,1 mm diep. Het wordt overschaduwd door de omvang van moderne smartphones en kan het probleem van het bij je dragen van twee apparaten tegelijk oplossen door zo compact te zijn.

Zijn verhoudingen betekenen dat het scherm een stapje terug doet in vergelijking met zijn FiiO concurrenten, met een grootte van 3,6 inch en een resolutie van 1280 x 720p. Zoals gebruikelijk is bij Astell & Kern producten, staat het scherm schuin - diagonaal geplaatst met de vorm van de SR35 met gecontourde lijnen. Meestal denk ik niet eens aan het hoekige scherm.

Het scherm zelf is helder en natuurlijk kleurrijk, de zwarte gebruikersinterface zorgt voor contrast, zodat albums beter opvallen."

Lees verder.


a&futura-se300

Review A&futura SE300: "Ideaal voor echte Hi-Fi liefhebbers, met een bijpassende hoge prijs"

Dit is een preview van de recensie van Women Love Tech. De volledige review lees je hier.

Muziekliefhebber Jo Townsend heeft de afgelopen maanden geluisterd naar de klanken van de A&futura SE300 om je zijn mening te geven over de vraag of het het forse prijskaartje van €2,199 waard is.

"Oké, laat me eerlijk zijn. Ik was vroeger in de late jaren '70 een Hi-Fi liefhebber met mijn Marantz versterker, Pioneer platenspeler en natuurlijk, Wharfedale speakers. Dit was alles wat je nodig had om achterover te leunen, te ontspannen en Hunky Dory en Pretzel Logic hard aan te zetten.

Niet meer. Ga 40 jaar verder en ik geniet nu van de eenvoud van de occasionele CD en Spotify gestreamd via mijn Technics OTTAVA SC-C70 Compact Stereo Systeem. Het klinkt oké, maar niets om over naar huis te schrijven. Stel je mijn opwinding voor toen ik gevraagd werd de nieuwe A&futura SE300 van Astell&Kern te beoordelen. Het kwam in coole verpakking. Ik herken een goede doos als ik er een zie. Het product binnenin stelde niet teleur toen ik het er voorzichtig uit haalde. Wauw! Het leek wel een stuk zilvererts met een onyx oppervlak en het gewicht suggereerde kwaliteit. Maar ik vroeg me stilletjes af, wat is dit in hemelsnaam?

se300-unboxingBeschaamd laadde ik het op en nam een kijkje in de instructies. OMG, dacht ik - dit is echt voor de Hi-Fi liefhebbers. Ik ging door, beseffende dat dit een ouderwetse maar geavanceerde MP3-speler was met een chique naam. Maar nee, het moet meer zijn dan dat. Toen ik hem aanzette en de prachtige rood verlichte volumeknop zag - of moet ik zeggen kroonjuweel, maak ik geen grapje. Dit is een iPod/MP3 voor audiofielen. Vergeet je nieuwste iPhone of Android apparaat. Sorry jongens – maar als het luisteren naar goede kwaliteit geluid jouw ding is, moet je dit toevoegen aan je handbagage.

Ik probeerde muziek van mijn laptop te downloaden met vermoeiende gevolgen – om er alleen achter te komen dat ik via Services in het Menu direct kon verbinden met de Spotify App. In eerste instantie probeerde ik te spelen via mijn Technics muziekcentrum – ik was niet onder de indruk en kon het verschil met mijn telefoon niet duidelijk identificeren. Echter, nadat ik mijn Sennheiser Momentum koptelefoon had opgezocht, verbond ik rechtstreeks met de SE300 en luisterde naar het voorbeeld van 'Spanish Harlem door Rebecca Pidgeon'. Het geluid was absoluut betoverend. Wauw!"

Lees verder.


Voor-en-achterkant-SE300

Review Astell&Kern SE300 DAP - "Klinkt geweldig, ziet er hetzelfde uit"

Dit is een preview van de recensie van EFTM. De volledige review lees je hier.

Astell&Kern maakt een breed scala aan digitale audiospelers (DAP) met de A&ultima-serie als vlaggenschip. De reeks apparaten waar ze al hun nieuwe technologie introduceren, is de A&futura-serie, aangeduid met het voorvoegsel SE.

De Astell&Kern DAP die we ontvingen is de SE300, uit de A&futura-serie, en brengt enkele nieuwe functies met zich mee die zijn ontworpen om de geluidskwaliteit van de audiospeler nog verder te verbeteren.

"A&futura SE300 is gebouwd met een ultraverfijnde R-2R DAC, in plaats van een Delta-Sigma DAC die meestal wordt gebruikt in audiospelers. R-2R DAC, ook wel bekend als Ladder DAC omdat het weerstanden in een ladderachtige vorm rangschikt, biedt een natuurlijk Hi-Fi-geluid met ongeëvenaarde dynamiek."

AK-DAP-SE300

Specificaties

De SE300 is ongeveer even groot als de meeste andere Astell&Kern DAPs, 139,5 mm x 76,5 mm x 17,6 mm, maar is veel lichter dan andere modellen die we hebben getest van vergelijkbare grootte, vooral de SP3000 van vorig jaar met slechts 317 gram.

De voorkant van de DAP bestaat bijna volledig uit een display met een 5,46-inch HD-touchscreen (1920 x 1080), hoewel de navigatieknoppen onderaan het scherm permanent zijn, zodat je feitelijk niet het volledige gebruik van het hele scherm krijgt.

De linkerzijde van de DAP heeft afspeel/pauze- en overslaanknoppen die een prettig klikgevoel geven, zodat je zeker weet wanneer ze zijn ingedrukt, en je zult ze waarschijnlijk niet per ongeluk indrukken.

Aan de rechterkant van de SE300 bevindt zich het volumewiel/kroon. Hieronder zit een LED die ofwel de laadstatus aangeeft ofwel de bitsnelheid van het bronbestand dat op dat moment wordt afgespeeld (16 bit – rood, 24 bit – groen, 32 bit – blauw, DSD – paars). Het wiel is zeer gemakkelijk te draaien, mogelijk zelfs te gemakkelijk, omdat ik vaak per ongeluk het volume veranderde tijdens het oppakken ervan. Om dit te voorkomen, vergrendel je het wiel in de instellingen (of Snelle Instellingen in het uitklapmenu).

Bovenop het apparaat bevindt zich een aan/uit-knop samen met drie invoer/uitvoer-poorten - een 3,5mm poort (dit kan ook worden ingesteld voor lijningang en ondersteunt ook optische SPDIF-uitvoer) en gebalanceerde poorten van 4,4mm en 2,5mm.

Degenen die de draadloze optie af en toe waarderen, hebben genoeg keuzes met ondersteuning voor Bluetooth 5.0, samen met de weergave van aptX HD- en LDAC-protocollen. Er is ook een Bluetooth Sink-modus als dat je voorkeur heeft. De SE300 ondersteunt ook dual-band Wi-Fi, handig voor het streamen van muziek via een van de ondersteunde apps.

Onderaan de DAP bevindt zich de veerbelaste microSD-sleuf en een USB-C oplaadpoort die ook gegevensoverdracht en USB DAC-functionaliteit ondersteunt.

De meesten van ons maken zich niet echt zo druk om wat er onder de motorkap van onze apparaten gebeurt, maar voor een audiofiel is dit ongelooflijk belangrijk, omdat het de geluidskwaliteit kan beïnvloeden die wordt geproduceerd.

Lees de hele review hier.


AK-SE300

Astell&Kern SE300 DAP: Review door Ecoustics

Dit is een preview van de recensie van Ecoustics. De volledige review lees je hier.

"€2.199 is veel geld voor een DAP, maar biedt de gloednieuwe Astell&Kern SE300 iets wat andere DAP's niet kunnen? Dat doet het zeker.

Nadat ik net de Cayin N7 en de Astell&Kern SR35 had beoordeeld, was ik nogal verrast toen de Koreaanse fabrikant me vroeg of ik een van de eerste exemplaren van de nieuwe Astell&Kern SE300 DAP wilde hebben voordat deze zelfs maar beschikbaar was. Als de SE300 DAP lijkt alsof hij uit de lucht is komen vallen zonder enige waarschuwing, laten we dan een stap terug in de tijd zetten voor wat geschiedenis over DAP's.

De originele A&futura SE100 week af van de gebruikelijke praktijk van A&K om AKM DAC-chips te gebruiken; deze specifieke speler gebruikte in plaats daarvan de ESS 9038 PRO 8-kanaals DAC. Het is eigenlijk vrij gebruikelijk om de 2-kanaals versie van de 9038-chip te zien in draagbare apparatuur, maar de 8-kanaals PRO wordt zelden op die manier toegepast. Die DAP werd gevolgd door de Astell&Kern SE100.M Chat; een gelimiteerde editie van de SE100 met kunstwerken van Monsieur Chat en een zeer kenmerkend groen geanodiseerd frame. Intern was het exact dezelfde speler en bood het vergelijkbare prestaties. De A&futura SE200 DAP was veel unieker; het was de pionier in het gebruik van dubbele DAC's, waaronder de AKM 4499 of ESS 9068AS. Vervolgens introduceerde Astell&Kern de A&futura SE180, die modules bood met de AKM 4497 (SEM2), ESS 9038Q2M (4 DAC-chips) of de AKM 4493 in combinatie met digitale remasteringstechnologie.

Verwarrend, om het zacht uit te drukken.

Weet Astell&Kern eigenlijk wel hoe goed deze DAP is?

Als je de prestaties, discrete R-2R DAC, dual amplifier modes, Crimson UI en nieuwe Bluetooth-functies bij elkaar optelt, zou dit wel eens een van de best presterende DAP's kunnen zijn in de hele A&K-catalogus. Er valt weinig te klagen over het industriële ontwerp, de connectiviteitsopties en de algehele degelijkheid van het product. De batterijprestaties zijn voldoende om een hele dag mee te gaan en de Crimson UI voelt zeer responsief aan, zelfs met zoveel bestanden geladen en de eisen van hi-res streaming. Wat mij uiteindelijk overtuigde, was de toonbalans en vloeiendheid van het geluid; dit is een DAP waar ik voor de lange termijn mee zou kunnen leven en die meer dan genoeg kracht had voor het grootste deel van mijn koptelefoon- en IEM-collectie. Weet Astell&Kern eigenlijk wel hoe goed deze DAP is? Veel gelukkige muziekliefhebbers staan op het punt daar achter te komen."

Lees meer.

AK-SE300