aultimavoorkant

Astell & Kern A&ultima SP3000T draagbare muziekspeler review: "weer een grote stap vooruit in energiek, open geluid"

Dit is een preview van de review van techradar.com. De hele review lees je hier.

"Voor de zoveelste keer (en zeker niet voor de laatste keer) heeft Astell & Kern alles op alles gezet om de ultieme draagbare muziekspeler te creëren."

"De Astell & Kern A&ultima SP3000T is slechts de nieuwste demonstratie van de beste-in-zijn-klasse filosofie van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Astell & Kern maakt geen excuses voor de prijsstelling van zijn digitale audiospelers en vaak blijken hun producten de aanzienlijke vraagprijs meer dan waard te zijn.

Gelukkig ziet de Astell & Kern A&ultima SP3000T eruit en voelt hij aan zoals een premium product zou moeten, en hij is gespecificeerd om de audiobusiness in stijl af te handelen. Er zijn talloze technische hoogtepunten in de zeer grondige specificaties, maar het echte hoogtepunt is het gebruik van echte vacuümbuizen in het versterkingsstadium. Dacht je dat buizenversterking alleen voor massieve en dure old-school hifi-apparatuur was? Denk nog eens na.

Naast zijn technische kwalificaties is de Astell & Kern A&ultima SP3000T ook een prachtig apparaat in een vrij substantiële vorm. Hij is bijvoorbeeld gemaakt van verzilverd roestvrij staal. De bedieningselementen zijn prachtig uitgevoerd en het besturingssysteem is zo stabiel en logisch als maar kan.

Maar het beste aan de Astell & Kern A&ultima SP3000T is het geluid dat hij produceert. Echt, het is een van de beste MP3-spelers die er zijn, en meer dan dat. Luisteren naar hi-res audio met goede koptelefoons en het zingt gewoon – het beheerst elk technisch aspect van muziekweergave uitstekend, zonder uit het oog te verliezen dat het ook vermakelijk moet zijn. Het is dus een genot in vrijwel elk opzicht.

Het duurt niet lang om te laten zien dat de bewering 'het doet niets wat je smartphone niet kan' onzin is, toch? Ja, dit is een digitale audiospeler en dat is je smartphone ook – maar volgens deze logica is een roeiboot hetzelfde als een jacht.

Misschien is het duidelijkste teken dat dit een apparaat is zonder compromissen, ontworpen om je draagbare muziekervaring zo plezierig mogelijk te maken, de drievoudige versterking van Astell & Kern. De A&ultima SP3000T gebruikt een paar Raytheon JAN6418 miniatuurbuisjes – feitelijk militaire buizen – in zijn versterkingsstadium. Elk paar is zorgvuldig op elkaar afgestemd en vervolgens even zorgvuldig opgehangen in een volledige siliconen PCB-opstelling om ruis door trillingen of kleine schokken aan het chassis van de speler te voorkomen. En dan kun je de ‘Tube Amp’ modus selecteren om te genieten van wat Astell & Kern de ‘natuurlijke warmte van een buizenversterker’ noemt. Natuurlijk kun je ook kiezen voor de meer gebruikelijke ‘OP Amp’ modus (voor een ‘uitgebreide geluidsweergave en kristalheldere resolutie’) of een mix van beide met de ‘Hybrid Amp’ modus (‘de rijkdom van analoog gemengd met hoge resolutie helderheid’).

Uiteraard zul je de geluidseigenschappen van elk van deze opties onderzoeken, maar het is het vermelden waard dat als je de ‘Tube’ of ‘Hybrid’ modus selecteert, de vacuümbuizen zelf rood gloeien door een klein venster aan de achterkant van de speler. Wat buitenproportioneel bevredigend is."

Lees verder.


hc4

Astell & Kern HC4 review: een klein maar krachtig DAC die soms te ver gaat

Dit is een preview van de review van techradar.com. De hele review lees je hier.

"Voeg een nieuwe optie toe aan je lijst van ‘haal beter geluid uit mijn smartphone of laptop’.."

"Astell & Kern is geen onbekende in digitale audio in alle vormen en maten, en de A&K HC4 is hun nieuwste poging om een goede geluidskwaliteit uit je smartphone of laptop te halen – en voor de goede orde, het heeft ook sterke gaming-credentials.

Dit kleine apparaatje is grondig gespecificeerd, van de high-end AKM AK4493S DAC-chipset via zijn gebalanceerde en ongebalanceerde hoofdtelefoonuitgangen tot zijn ondersteuning voor UAC 1.0 en UAC 2.0 om compatibiliteit met zoveel mogelijk gaming-apparaten te garanderen. De aluminium constructie ziet er niet alleen slim uit, maar voelt ook zo – ondanks het kleine formaat lijkt de AK HC4 toch een goede prijs-kwaliteitverhouding te bieden.

En als het gaat om zijn enige functie – het omzetten van digitale audio-informatie van je bronapparaat naar het analoge equivalent – valt er veel te bewonderen. De HC4 klinkt groot en georganiseerd en haalt veel details uit een opname – het is een levendige en informatieve luisterervaring. Het gaat echter soms te ver bij de hoogste frequenties, waardoor hoge tonen een nogal onsubstantieel en onbuigzaam randje krijgen dat in strijd is met de rest van zijn prestaties. In een concurrerende en verzadigde markt, maakt de gedurfde prestatie van de A&K het dan nog steeds een van de beste draagbare DAC's voor het geld? Laten we eens kijken.

Wat functies betreft, hoef je niet ver te lezen in de specificaties van de HC4 om te beseffen dat Astell & Kern het bloedserieus meent. Naar huidige maatstaven is het functiepakket indrukwekkend.

Het belangrijkste wordt verzorgd door een AKM AK4493S DAC-chipset die je meestal tegenkomt in (onder vele andere apparaten) de goed aangeschreven en peperdure digitale audioplayers van Astell & Kern. Het is compatibel met elk waardevol digitaal audiobestandstype en kan omgaan met content tot 32bit/384kHz en DSD256-resolutie.

Het binnenhalen van de informatie in de HC4 gebeurt via de USB-C-aansluiting aan de onderkant van het apparaat – Astell & Kern levert zowel USB-C/USB-C als USB-C/Lightning-kabels mee om de klus te klaren. Het weer naar buiten halen gebeurt via de ongebalanceerde 3,5 mm-aansluiting of de gebalanceerde 4,4 mm-aansluiting aan de bovenkant – het is het vermelden waard dat de 4,4 mm-uitgang alleen vijfpolige jacks ondersteunt.

Een andere functie die Astell & Kern heeft overgenomen uit zijn dure digitale audioplayers is ‘digital audio remaster’ technologie – ontworpen om de native samplerate van het bronmateriaal te upsampleen en de limieten van het bronformaat te overstijgen. Klinkt als een truc, nietwaar? Astell & Kern beweert dat het – en ik citeer – “meer verfijnde weergave en… een delicate, analoge klank” oplevert.

En als toegift heeft Astell & Kern ervoor gezorgd dat de AK HC4 compatibel is met een zo breed mogelijke selectie apparaten door de USB-C-ingang van het apparaat zowel UAC 1.0 als UAC 2.0 te laten ondersteunen. Bijna elke smartphone, laptop en tablet ondersteunt UAC 2.0, maar er zijn nog genoeg gaming-apparaten die nog UAC 1.0 gebruiken – maar als je een verbinding met lage latentie wilt met je Playstation, Switch of wat dan ook, dan heeft de HC4 je gedekt."

Lees verder.

gaming hc4


Astell & Kern A&ultima SP3000T DAP review

Dit is een preview van de recensie van stereonet.com. De hele recensie lees je hier.

"De wapenwedloop die Astell & Kern lijkt te voeren met zichzelf vertoont geen tekenen van afname. Het bedrijf is vastbesloten om de ultieme draagbare muziekspeler te creëren, met de meest weelderige specificaties, de meest luxueuze afwerking en het meest oorstrelende geluid. Ze zijn al meer dan tien jaar op deze reis en het succes is onmiskenbaar.

Dus als je bereid bent om het geld uit te geven dat je zou betalen voor een nette tweedehands Duitse directiewagen aan een digitale audiospeler, dan heeft het bedrijf een product voor jou. De nieuwste is de A&ultima SP3000T. Het is relatief groot, opvallend en heeft specificaties die bijna komisch hoog zijn. Maar is het echt goed?

Van dichtbij

Er zijn beperkingen bij het creëren van een product dat draagbaar moet zijn, maar er is geen twijfel dat de A&ultima SP3000T eruitziet en aanvoelt als een duur apparaat. Met afmetingen van 142x85x18 mm en een gewicht van 483 gram, heb je waarschijnlijk een rugzak of een jaszak nodig als je hem onderweg wilt gebruiken. Maar het voelt goed in de hand, of je het nu in zijn kalfsleren hoes hebt gestoken of niet – dus vegans, het was leuk zolang het duurde.

Het chassis is van 316L roestvrij staal, bedekt met 99,9% puur zilver – of tenminste rondom de hoekige randen. De voorkant van het apparaat is bijna volledig touchscreen – een 5,5 inch 1.080x1.920 scherm dat helder, scherp en responsief is, dankzij de Snapdragon 6125 octa-core processor. Het achterpaneel heeft een klein venster naar de ziel van de SP3000T – waardoor je een paar miniatuur Raytheon JAN6418 vacuümbuizen ziet gloeien. Dit komt omdat Astell & Kern – nooit bescheiden – een paar militaire klasse kleppen in het versterkingsstadium van de speler heeft ingebouwd.

De analoge output heeft drie modi. 'Tube amp' maakt gebruik van de kleppen om thermische warmte te bieden, terwijl de 'OP amp'-instelling moderne solid-state precisie en openheid levert. De derde modus is 'Hybrid amp', die, zoals je niet verbaasd zult zijn te horen, de twee combineert in wat Astell & Kern beschrijft als een 'expert blend van de rijkdom van analoog met hoge resolutie helderheid'.

Natuurlijk zijn er nog veel meer specificatiehoogtepunten. De audio circuitconfiguratie maakt gebruik van twee AKM 4191EQ DAC's die als digitale delta-sigma modulatoren functioneren om ruis van het ingangsstadium op de linker- en rechterkanalen onafhankelijk te verminderen voordat een paar AKM AK4499EX DAC-chips het uiteindelijke cijferwerk doen. De SP3000T heeft een keuze uit zes individuele digitale filterinstellingen waarmee je het geluid verder kunt afstemmen naar jouw smaak.

Draadloze connectiviteit is via Bluetooth 5.0 en codec compatibiliteit strekt zich uit tot SBC, AAC, aptX HD en LDAC. Dual-band Wi-Fi maakt de SP3000T Roon Ready, en de snelheid van de gebruikersinterface betekent dat het toevoegen van je favoriete muziekstreamingdiensten zo pijnloos mogelijk is. Er is ondersteuning voor elk waardevol digitaal audiobestandsformaat en bestanden tot DSD512 en 32-bit/768kHz resolutie worden ondersteund. Als je niet constant naar topkwaliteit luistert, kan Astell & Kerns Digital Audio Remaster-technologie sub-96kHz inhoud omzetten naar DSD128 en 44.1kHz PCM opschalen naar 352.8kHz als je dat wilt."

Lees verder.

aultima achterkant

aultimavoorkant


Astell & Kern A&norma SR35 review: "Beslist geen instapmodel, maar absoluut de moeite waard"

Dit is een preview van de review van Simon Lucas op techradar.com. De hele review lees je hier.

"Als je hier kwam om voor weinig geld in te stappen in hi-res audio, ben je aan het verkeerde adres. Dit mag dan wel Astell & Kern's meest betaalbare digitale audio speler zijn, maar de A&norma SR35 vertegenwoordigt nog steeds een aanzienlijke investering - en wat nog belangrijker is, een investering die sterk suggereert dat je ook flink moet investeren in koptelefoons.

Het goede nieuws is echter dat het absoluut de moeite waard is. De A&norma SR35 is zonder twijfel een van de beste MP3-spelers op de markt (en wat betreft bestandsondersteuning is het zelfs een understatement om het zo te noemen). Van de ingetogen luxe van zijn bouw en afwerking tot de specificaties die allesbehalve ingetogen zijn, lijkt er geen enkele compromis te zijn als het om de SR35 gaat.

Het is overduidelijk dat Astell & Kern zich heeft voorgenomen om alle prijsvergelijkbare concurrenten weg te vagen als de SR35 als totaalpakket wordt beschouwd - en dat is precies wat ze hebben gedaan.

Deze speler ligt prettig in de hand, is eenvoudig en logisch te bedienen en een genot om naar te luisteren. Wat betreft geluidskwaliteit is het zeer bekwaam, met een soort veelzijdigheid die niet alleen je smartphone laat klinken als iemand die muziek speelt in de volgende treincoupé, maar ook enkele zeer goed aangeschreven (maar onvermijdelijk minder dure) speciale digitale audiospelers in een scherp perspectief plaatst.

Prijs en Release

De Astell & Kern A&norma SR35 is nu te koop en kost £799 in het Verenigd Koninkrijk. In de Verenigde Staten is hij te koop voor $799, en in Australië moet je AU$1,299 neertellen.

Alleen in Astell & Kern-land kan dit als 'instapniveau' worden beschouwd - een van de meest betaalbare producten van het bedrijf in het assortiment is niet hetzelfde als authentiek 'betaalbaar'.

Ter referentie, het vlaggenschip van het bedrijf, de fantastische A&ultima SP3000, kost een verbijsterende $3,699 / £3,799 / AU$5,499. Aan de andere kant van het spectrum is de uitstekende Astell & Kern A&norma SR25 MKII van november 2021 nu verkrijgbaar voor iets minder dan de nieuwere SR35, voor ongeveer $749 / £699 / AU$1,099. Het verschil in prijs is verwaarloosbaar, vooral als je de leeftijd van de SR25 MKII in overweging neemt.

Dit alles is een omweg om te zeggen dat de SR35 wel iets bijzonders moet zijn om die prijs te rechtvaardigen...

norma-achterkant

Features

Zoals ik al zei, is het alleen mogelijk om de A&norma SR35 als 'instapmodel' te beschrijven als je digitale audiospelers hebt die bijna vierduizend dollar kosten. Want maak geen vergissing, Astell & Kern heeft deze speler ruimschoots gespecificeerd boven wat je redelijkerwijs van 'instapniveau' zou verwachten.

Versterking wordt bijvoorbeeld geleverd door een nieuw ontwerp van Astell & Kern genaamd 'New Generation AMP'. De digitale-naar-analoge conversie wordt behandeld door maar liefst vier Cirrus Logic CS43198 DAC-chips - en als je probeert de batterijduur te verlengen of naar minder dan volledig hi-res content luistert, kan de SR35 in 'dual-DAC'-modus worden uitgevoerd. Deze hardware maakt deel uit van Astell & Kern's 'Teraton Alpha'-platform, ontworpen om ruis te minimaliseren, prestaties te maximaliseren en te bieden wat het bedrijf casual 'ultiem geluid' noemt. 'Teraton Alpha' heeft al eerder in Astell & Kern-spelers gezeten, maar alleen in de veel duurdere modellen.

Er zijn natuurlijk bedrade en draadloze connectiviteitsopties. Draadloze mogelijkheden omvatten dual-band wifi (handig, de SR35 is klaar om tal van muziekstreamingdienst-apps zoals Apple Music, Qobuz en TIDAL te downloaden en te draaien - en het is ook Roon Ready) en tweeweg Bluetooth 5.0 (met aptX HD- en LDAC-codec-compatibiliteit). De USB-C-aansluiting aan de onderkant van de behuizing kan worden gebruikt om de SR35 om te zetten in een DAC (als je deze wilt gebruiken om bijvoorbeeld content op een laptopcomputer te verwerken), en om de interne batterij op te laden.

De batterijduur is sterk afhankelijk van hoe je de speler gebruikt. Luister naar 16 bit/44,1 kHz CD-standaard content op gematigd volume met bedrade koptelefoons, en je mag ongeveer 20 uur afspeeltijd verwachten. Schakel over naar echt hoge-resolutie materiaal, op hoog volume, met draadloze koptelefoons, en dat cijfer zal met meer dan 50 procent afnemen. Opladen van 'leeg' naar 'vol' duurt ongeveer tweeënhalf uur.

Bedrade koptelefoons kunnen worden aangesloten op een van de drie koptelefoonuitgangen aan de bovenrand van de speler. Er is natuurlijk een ongebalanceerde 3,5 mm-uitgang, en er zijn gebalanceerde alternatieven van 2,5 mm en 4,4 mm - want zoals ik al zei, is dit apparaat slechts nominally 'instapniveau'.

De interne opslag is 64 GB. Het besturingssysteem gebruikt hiervan natuurlijk een klein deel - en als je grote high-res bestanden laadt, zal het niet lang duren voordat dit is opgebruikt. Er is echter een microSD-kaartsleuf naast de USB-C aan de onderkant van het apparaat, en deze kan kaarten tot 1 TB accepteren. Dat zou je iets langer moeten volhouden."

Lees verder.


ak-ultima-sp3000-hoofdafbeelding

Astell & Kern A&ultima SP3000 review: "een high-end hi-res digitale audiospeler"

Dit is een preview van de review van Simon Lucas op techradar.com. De hele review lees je hier.

"De Astell & Kern A&ultima SP3000 is de duurste digitale audiospeler in een productportfolio vol dure digitale audiospelers. Het is gespecificeerd zonder compromissen (volledig onafhankelijke gebalanceerde en ongebalanceerde audiocircuits? Een half dozijn DAC's die zorg dragen voor de zaak? Dit zijn slechts een paar hoogtepunten) en het is afgewerkt volgens een standaard die geen enkel van 's werelds toonaangevende couture-sieradenbedrijven zou misstaan.

Maar het beste van alles is de manier waarop het klinkt. Het is opmerkelijk agnostisch over de dingen die je graag wilt luisteren, de soort standaard van digitaal bestand waarin het is opgenomen, en ook de koptelefoon die je gebruikt - en wanneer je het de beste spullen geeft om mee te werken, is het geluid dat het kan produceren bijna nederig in zijn getrouwheid. Wees er niet aan twijfelen, dit is de beste digitale audiospeler - oftewel beste MP3-speler - als het gaat om geluidskwaliteit die je momenteel kunt kopen. Wat, als je opnieuw kijkt naar hoeveel het kost, het minste is wat het moet zijn.

Geprijsd op $3.699 / £3.799 / AU$5.499 / €4.299

De Astell & Kern A&ultima SP3000 (waarvan ik denk dat we vanaf nu overeen moeten komen om 'SP3000' te noemen) is nu te koop, en in het Verenigd Koninkrijk kost het een niet te verwaarlozen £3799. In de Verenigde Staten is het een nauwelijks meer acceptabele $3699, en in Australië moet je AU$5499 neertellen.

Hoef ik met onnodige nadruk te zeggen dat dit best veel geld is voor een digitale audiospeler? Ik heb zeer degelijke digitale audiospelers (DAP) van merken als Sony voor TechRadar gereviewd die ongeveer 10% van deze vraagprijs kosten - dus waarom zou je in hemelsnaam 'Eens in je Leven Vakantie'-geld uitgeven aan iets dat niet meer doet dan je smartphone?

ontwerp-sp3000

Features

  • Bluetooth 5.0 met aptX HD en LDAC
  • Native 32bit/784kHz en DSD512 weergave
  • Aparte gebalanceerde en ongebalanceerde audiocircuits

Toegegeven, wanneer Astell & Kern zegt dat de SP3000 "het toppunt van audiospelers" is, lijkt dat een nogal subjectieve uitspraak. Wanneer het zegt dat dit "de werelds eerste DAP met onafhankelijke audiocircuits" is, is dat gewoon een feitelijke uitspraak.

Die onafhankelijke audiocircuits houden het signaalpad voor de gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen volledig gescheiden, en het omvat ook onafhankelijke digitale en analoge signaalverwerking. Astell & Kern noemt de algemene opstelling 'HEXA-Audio' – en het bevat vier van de nieuwe, topklasse AKM AK4499EX DAC-chipsets samen met een paar van de bijna-topklasse AK4191EQ DAC's van hetzelfde bedrijf. Als je daar een enkele system-on-chip aan toevoegt voor de zorg van CPU, geheugen en draadloze connectiviteit, wordt het duidelijk dat Astell & Kern geen compromissen heeft gesloten wat betreft technische specificaties. En dat is nog voor we bij 'Teraton X' komen... dit is een op maat gemaakte A&K-ontworpen processor die ruis minimaliseert afkomstig van zowel de voeding als de talrijke DAC's, en biedt versterking die zo schoon en efficiënt is als een digitale audiospeler ooit heeft genoten.

Het resultaat is een speler die elk de moeite waard digitaal audioformaat ondersteunt, samplefrequenties tot 32bit/784kHz en DSD512 native kan verwerken, en Bluetooth 5.0 draadloze connectiviteit heeft met SBC, AAC, aptX HD en LDAC codec compatibiliteit. Een speler die een half dozijn DAC-filters biedt om te onderzoeken, en die de sample rate van elk gegeven digitaal audiobestand kan upsample in een poging om optimale geluidskwaliteit te leveren. En als je het geluid wilt ervaren alsof het afkomstig is van een paar luidsprekers in plaats van koptelefoons, heeft de SP3000 een 'Crossfeed'-functie die een deel van het signaal van het ene kanaal naar het andere mixt (met tijdafstelling om het audiobeeld te centreren) in een poging om dat te doen."

Lees verder.


SR35

Astell & Kern A&norma SR35 review: "A treat for the ears"

Dit is een preview van de review van Simon Lucas op Stuff. De hele review lees je hier.

"Het hele concept van "instapniveau" is relatief. Je zou denken dat het hetzelfde betekent als betaalbaar of mainstream, en in veel gevallen zou je gelijk hebben. Maar niet waar het gaat om de hoofdtelefoons, DAC's en digitale audiospelers van Astell & Kern. De A&norma SR35 (ja, het is een mondvol) is een goed voorbeeld.

De instap digitale audiospeler van Astell & Kern kost net iets minder dan $800/£800. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dat zijn geen bedragen die ik associeer met betaalbaar of mainstream. Maar op sommige manieren is dat naast de kwestie. De echte vraag is: is de A&norma SR35 het geld eigenlijk waard?

Ontwerp en bouw: een statement maken

Het weegt slechts 184g en is nauwelijks groter dan een smartphone, maar de A&norma SR35 is onmiskenbaar Astell & Kern-achtig. Zijn aluminium chassis is ingewikkeld hoekig, tot het punt dat het 3,6 inch, 1280×720 touchscreen schuin naar één kant moest worden gekanteld om te passen tussen alle scherpe randen. Als je iets onderscheidends zoekt, ben je hier aan het juiste adres, maar als je niet ook op zoek bent naar puntig, is dit misschien niet de digitale audiospeler voor jou. De A&norma SR35 is echter net zo goed gemaakt als dat hij scherp is; ondanks zijn zakvriendelijke gewicht, voelt het substantieel en duurzaam aan.

Er zijn hier een paar fysieke bedieningselementen. Aan de rechterbovenkant zit de gebruikelijke juweelachtige volumeknop die Astell & Kern tot een designkenmerk heeft gemaakt, terwijl aan de linkerkant vier kleine knoppen zijn voor stroom, afspelen en nummer overslaan.

Bovenop de speler zijn er drie analoge uitgangen, die je waarschijnlijk zult gebruiken om hoofdtelefoons aan te sluiten. Er is een ongebalanceerde 3,5mm uitgang, natuurlijk - maar er zijn ook 2,5mm en 4,4mm gebalanceerde alternatieven voor gebruik met nog luxere hoofdtelefoons. Dit mag dan een instapmodel speler zijn, maar zoals ik al zei, alles is relatief."

Lees verder.

 

SR35

SP3000-review

Astell & Kern A&ultima SP3000 review

Dit is een preview van de review van What-HiFi?. De hele review lees je hier.

"Astell & Kern werd opgericht in 2013 en het duurde niet lang voordat het ons favoriete merk werd voor draagbare muziekspelers. De stapel What Hi-Fi? Awards die het in die tijd heeft gewonnen, is genoeg om het vermogen van het bedrijf te bewijzen. Verrassend genoeg heeft A&K nooit de budgetmarkt opgezocht en geeft er de voorkeur aan het pad van 'geruststellend duur' te volgen dat het goed heeft gedaan. Zelfs zijn huidige instapmodel, de uitstekende A&norma SR35, valt volgens de meeste beoordelingen in de premiumcategorie.

Goed als deze en de geavanceerdere spelers van het bedrijf zijn geweest, hebben we ons altijd afgevraagd wat er zou gebeuren als zijn ingenieurs de taak kregen om een echt kostbaar-aanbod zonder compromissen te produceren. De komst van de Astell & Kern A&ultima SP3000 beantwoordt die vraag.

Ontwerp

Deze speler is misschien zo groot als een grote doos lucifers, maar hij weegt net geen halve kilogram. Hoewel de SP3000 zeker klein genoeg is om in een kledingzak te passen, zal hij daar niet comfortabel aanvoelen. De scherpgehoekte behuizing helpt ook niet mee. Deze is gemaakt van zeer gepolijst 904L roestvrij staal, dat bekend staat om zijn duurzaamheid en bestendigheid tegen corrosie, zodanig dat merken als Rolex het voor zijn horloges gebruiken. Er zijn twee afwerkingsopties: zwart en zilver. We vermoeden dat beide snel vingerafdrukmagneten zullen blijken te zijn. De meegeleverde ALRAN leren hoes helpt natuurlijk en beschermt het apparaat tegen krassen, zij het niet tegen onhandige vallen.

De belangrijkste bedieningsinterface van de SP3000 is natuurlijk het touchscreen. Dit is een relatief scherp 5,46-inch LCD-display met een resolutie van 1080 x 1920. Het touchscreen reageert goed, hoewel iedereen die gewend is aan de soepelheid van moderne telefoons dit apparaat soms een beetje omslachtig zal vinden om te navigeren.

Het aantal fysieke bedieningselementen is minimaal, met drie knoppen aan de zijkant die standaard afspeel/pauze/skip- en scanfuncties beheren, waarbij de kroonachtige volumeknop dient als aan/uit-schakelaar. Bovenop de speler zijn er drie uitgangen: een 3,5 mm-aansluiting die ook dient als optische uitgang, een 4,4 mm gebalanceerde en een 2,5 mm gebalanceerde. Het is duidelijk dat A&K hier probeert alle bases te dekken. De eenheid wordt opgeladen via een USB-C-aansluiting aan de onderkant, die ook fungeert als ingang wanneer je bestanden in de speler wilt downloaden.

ontwerp-sp3000Features

Er zijn geen problemen met bestandscompatibiliteit. De SP3000 kan hoogwaardige bestanden verwerken tot 32-bit/768 kHz PCM-bestanden en DSD512. Het zal alle gangbare bestandstypen afspelen, evenals MQA. Dit alles is te danken aan het gebruik van een viertal Asahi Kasei's nieuwe vlaggenschip DAC-chip, de AK4499EX. Deze speler is ook Roon Ready.

Elders hebben de ingenieurs hard gewerkt om het interne geluidsniveau van de SP3000 te verminderen en zijn zelfs zo ver gegaan dat ze aparte analoge circuits hebben voor de gebalanceerde en ongebalanceerde uitgangen, allemaal met als doel de prestaties te optimaliseren.

Bluetooth staat op het menu, zodat je draadloze koptelefoons met deze speler kunt gebruiken, en gezien de compromisloze aard van dit ontwerp is het geen verrassing dat aptX HD- en LDAC-codecs op de specificatielijst staan. De SP3000 kan ook bestanden streamen via je thuisnetwerk en heeft 256 GB aan ingebouwd geheugen. Degenen die werken met hoogwaardige bestanden vinden dit misschien wat beperkt, vooral als je een grote collectie hebt, dus je zult blij zijn te vinden dat er een microSD-kaartsleuf is die maximaal 1 TB geheugen kan toevoegen.

De batterij van de A&K is beoordeeld op een vrij stevige 5050 mAh. Dit zou volgens opgave ongeveer 10 uur afspeeltijd moeten geven met een CD-spec bestand, een gematigd volumeniveau en het display uitgeschakeld. Onder normale omstandigheden verwacht je ongeveer een derde minder dan dat. Oplaadtijd is ongeveer 3,5 uur.

Het laden van bestanden op de SP3000 blijkt een fluitje van een cent te zijn, met een eenvoudig drag-and-drop proces vanaf onze MacBook Pro. Onze bestanden zijn een mix van high-res en CD-spec, waardoor we kunnen testen hoe de A&K-speler reageert op verschillende bitsnelheden. Er blijkt geen probleem te zijn, aangezien de speler naadloos overschakelt van een DSD-bestand van Stevie Wonder's Innervisions naar een 24-bit/192 kHz-bestand van Mahler's Symphony No.4, met CD-spec albums van Kiasmos (Kiasmos) en Leonard Cohen (I'm Your Man) daartussenin.

We proberen een aantal hoofdtelefoons met de SP3000, variërend van de gesloten Sony MDR-Z1R tot open ontwerpen zoals de Focal's Utopia (2022) en Yamaha's YH5000SE. Gezien de prijs van de speler, zijn dit de soorten premium koptelefoons die elke potentiële koper zou moeten overwegen."

Lees de hele review hier.


Review Astell&Kern AK HC3: "Een levendige prestatie van Astell&Kern's plug-and-play DAC"

Dit is een preview van de recensie van Kob Monney op trustedreviews.com. De hele review lees je hier.

"Het Koreaanse audiomerk Astell & Kern heeft zijn handen in veel audiopotten, van draadloze luidsprekers tot hoofdtelefoons, netwerkspelers, versterkers en DACs, zoals de AK HC3.

De Astell & Kern AK HC3 volgt de HC1 op in zijn streven om hoogwaardige audio naar mobiele apparaten te brengen. Dankzij de ondersteuning voor MQA en de geïntegreerde microfooningang richt het zich niet alleen op het verbeteren van muziek, maar ook op entertainment en videogesprekken.

Dit doet het voor een prijs van €229 voor een draagbare USB DAC, wat het in het premiumsegment plaatst voor plug-and-play DACs. Maar is dat een prijs die het waard is voor de AK HC3? Hier zijn mijn gedachten.

AK-DAC-HC3

Ontwerp

  • Flexibele dubbel afgeschermde kabel
  • Geleverd met USB-C Lightning-kabel
  • Stijlvolle uitstraling

Net als de Helm Bolt DAC heeft de Astell & Kern AK HC3 een behuizing met een flexibele afgeschermde kabel die aan het ene uiteinde eindigt met een USB-C ingang en aan het andere uiteinde met een 3,5 mm uitgang voor hoofdtelefoons.

Het wordt niet geleverd met een USB-A-adapter, dus dit is strikt voor USB-C-compatibele apparaten. Dat kan Windows-pc, Mac, Android en iOS betekenen; en gezien zijn plug-and-play karakter hoef je alleen maar aan te sluiten om aan de slag te gaan. Voor iPhones voorafgaand aan iPhone 15 met een Lightning-poort heb je de USB-C naar Lightning-adapter nodig; en Astell & Kern voegt deze handig toe in de doos.

Het uiterlijk van de AK HC3 weerspiegelt de andere producten van Astell & Kern met zijn gecontourde vorm die het merkconcept "licht en schaduw" incorporeert, waarbij de hoeken schaduwen werpen en licht reflecteren om het een meer driedimensionale indruk te geven.

Gemaakt van aluminium en met een gewicht van slechts 20 gram, is het een DAC die licht van gewicht en compact van formaat is. De flexibele kabel stelt het in staat om moeilijk bereikbare plekken te bereiken of te buigen en te kronkelen tijdens gebruik met hoofdtelefoons. Voor zijn formaat is het een fraai stukje apparatuur.

Er is een LED-indicator - een kleine, maar helder genoeg om tijdens gebruik te bekijken. Het licht wit op standby, rood bij het afspelen van een PCM-bestand, blauw voor DSD en magenta voor MQA."

Lees verder.


Anorma-SR35-2

Review Astell&Kern A&norma SR35: "Astell&Kern's instapmodel is van topklasse"

Dit is een preview van de review van Kob Monney op trustedreviews.com. De hele review lees je hier.

"Net als bedrade koptelefoons werd gezegd dat de draagbare muziekspeler op zijn knieën lag, verdreven door de populariteit van smartphones. Immers, wie wil er twee apparaten in zijn zak hebben als één zich richt op audio en de andere dat kan - en meer.

Er is geen twijfel dat het bestaan van de smartphone de aantrekkingskracht van de draagbare muziekspeler heeft aangetast, maar ze zijn nog steeds aanwezig, en hoewel ze waarschijnlijk niet dezelfde massa-aantrekkingskracht zullen hebben als MP3-spelers in hun hoogtijdagen, zijn ze ideaal voor bepaalde mensen.

Als je een muziekfan bent, is een draagbare muziekspeler de beste manier om je muziek te beluisteren, en een van de meest opmerkelijke merken is het Koreaanse bedrijf Astell & Kern. Ze brengen al jaren uitstekende draagbare muziekspelers op de markt, de nieuwste in de meer betaalbare A&norma-reeks is de SR35.

Anorma-SR35

Design

De Astell & Kern A&norma SR35 is een draagbare muziekspeler die echt draagbaar is. In tegenstelling tot de FiiO M11S, die zijn best doet om een smartphone na te bootsen (maar zelfs groter), is de SR35 daarentegen compact.

Het heeft dezelfde afmetingen als eerdere versies: 64 mm breed, 108,3 mm hoog en 16,1 mm diep. Het wordt overschaduwd door de omvang van moderne smartphones en kan het probleem van het bij je dragen van twee apparaten tegelijk oplossen door zo compact te zijn.

Zijn verhoudingen betekenen dat het scherm een stapje terug doet in vergelijking met zijn FiiO concurrenten, met een grootte van 3,6 inch en een resolutie van 1280 x 720p. Zoals gebruikelijk is bij Astell & Kern producten, staat het scherm schuin - diagonaal geplaatst met de vorm van de SR35 met gecontourde lijnen. Meestal denk ik niet eens aan het hoekige scherm.

Het scherm zelf is helder en natuurlijk kleurrijk, de zwarte gebruikersinterface zorgt voor contrast, zodat albums beter opvallen."

Lees verder.