Tijdens de High End München 2015 (de grootste publieksbeurs voor high end en hifi van Europa, en vrijwel zeker ook van de wereld) die van 14 tot en met 17 mei werd gehouden, was een aantal merken die door D&D Audio worden vertegenwoordigd prominent als deelnemer op de beurs aanwezig.

Zo had Devialet maar liefst 5 ruimtes afgehuurd in Atrium 4, waarbij de aandacht natuurlijk vooral uitging naar de nieuwe actieve Phantom luidsprekers, Cabasse was in Atrium 3 neergestreken om onder andere de nieuwe StreamAMP 100 en de nieuwe luidspreker Pacific 3 te demonstreren, en Clearaudio stond met platenspelers, platenwasmachines en accessoires in Hal 2.

Crystal Cable Arabesque Minissimo Diamond Edition

Speciale aandacht was er ook voor de vernieuwde Arabesque Minissimo luidspreker van Crystal Cable op de bovenste verdieping van Atrium 4. Van deze kleinste luidspreker in de Arabesque-familie is nu een Diamond Edition gemaakt met een in eigen huis ontwikkelde (en in samenwerking met SEAS, de Noorse fabrikant van luidspreker-units) gebouwde diamant-tweeter.En dat niet alleen, de Crystal Cable Deep Bass (kortweg CCDB) subwoofer werd ook gedemonstreerd. En als kers op de slagroom werd de set aangestuurd door de Crystal Cable Cube versterker, in zijn derde (en volgens ontwerper Edwin van der Kleij ook laatste) pre-productiefase. De iets langgerekte zwarte kubus-vorm van de versterker gaat vrijwel zeker zo blijven en aan de schakeling valt volgens Edwin ook niet veel meer te verbeteren.

Crystal_Cable_Cube_040615

Kijken…

In een hoek van de demo-ruimte was nog een andere wereldprimeur te vinden. Daar kon je met behulp van een Oculus VR-bril een door het Tilburgse bedrijf Beeldhouwers gemaakte Virtual Reality tour maken, waarin je de Minissimo’s in de smaakvol ingerichte huiskamer van Crystal Cable eigenaresse Gaby Rijnveld en haar man Edwin kon bekijken. Nog nooit werd op deze manier de mogelijkheid geboden om een virtuele preview te krijgen van de luidsprekers in hun natuurlijke omgeving: de huiskamer van de muziekliefhebber.

In diezelfde hoek stond ook een opengewerkt model van de behuizing van de Minissimo, dat uit een soort met metaaldeeltjes verzadigde kunsthars is gemaakt. Het resultaat is een behoorlijk zware, aan keramiek herinnerende sculptuur.

Minissimo_behuizing_open_040615

…en Luisteren

Het publiek dat naar de relatief kleine, maar ongelooflijk verfijnd spelende set kwam luisteren was het er over eens dat de muzikale prestaties die de Minissimo’s met behulp van één subwoofer en de Cube versterker neer wisten te zetten tot het allerbeste behoorde dat er op de beurs te horen was. Jonathan Valin van The Absolute Sound omschreef het debuut van de Arabesque Minissimo Diamond Edition als volgt:

“Blessed with that extraordinarily lifelike and densely colored mid, among the sweetest treble I’ve heard from a diamond tweeter, and quite staggeringly good, powerful and deep-reaching bass, the Minissimo Diamond/CCDB sub is a satellite/system of extremely high style and superb sonics. A great debut for Crystal Cable.”

Minissimo_Set_040615

Lees het volledige verslag van Jonathan Valin’s bezoek aan de ruimte van Crystal Cable hier.