Astell & Kern, de Koreaanse experts op het gebied van high-end audio-oplossingen in broekzakformaat, heeft een tweetal nieuwe apparaten gelanceerd voor gebruik onderweg. Ten eerste is er een gloednieuwe DAP (Digital Audio Player) uit de KANN-serie, namelijk de krachtige KANN Ultra, net als zijn voorgangers gemaakt om de geluidskwaliteit van smartphones en tablets te overtreffen. En ten tweede is er de HB1, een dac en hoofdtelefoonversterker in één die via USB-C of Bluetooth muzieksignaal van een pc, smartphone of tablet kan afspelen in veel betere kwaliteit dan zónder de HB1.

A&K Kann Ultra

De nieuwe KANN Ultra is de jongste telg in de vermaarde KANN-productlijn van Astell & Kern, met een interessant streepje voor op de rest: de Ultra is namelijk de krachtigste DAP van het merk, omdat het de eerste is met de volgende generatie Octa-coreprocessors. 

De audiocircuits zijn uit de processors zelf verwijderd, hetgeen volgens A&K de hitte en ruis van de processors vermindert en daarmee de audioprestaties verbetert. Ondertussen streeft de DAR-technologie (Digital Audio Remaster) naar het leveren van verfijnd geluid met hogere bemonsteringsfrequenties, waarbij deze snelheden vanaf de bron worden geüpsampled om de grenzen van het formaat te overschrijden. De Triple Output Mode is tevens ontworpen om de details en prestaties van de meer veeleisende hoofdtelefoons op de markt te verbeteren. Uiteraard is ook de gepatenteerde Teraton Alpha-technologie aan boord, die met name ruis en vervorming vermindert bij hoog vermogen. Deze unieke en door A&K in eigen huis ontwikkelde technologie is ontworpen om audioweergave zo dicht mogelijk bij het originele geluid te leveren door middel van efficiënter energiebeheer, onwrikbare versterking en de vermindering van ongewenste ruis, aldus de ontwerpers.

De KANN Ultra is uitgerust met een USB-C-ingang voor opladen plus 3,5 mm (ongebalanceerde en optische) en 4,4 mm (gebalanceerde) uitgangen en ondersteunt bestandsdecodering tot 32-bit/768 Hz via een ES9039MPRO-chip. Bedienen doe je via het 5,5-inch HD smart display, en er is voorzien in een gemakkelijk te gebruiken draaiknop.

Wil je meer weten over de skills, technische specificaties en mogelijkheden van de KANN Ultra? Kijk dan eens op de website van A&K, waar ze daar zeer uitgebreid op ingaan.

Astell & Kern Kann Ultra voorzijde

Astell & Kern HB1

De HB1 op zijn beurt is een slimme DAC/hoofdtelefoonversterker die uitstekend geluid met hoge resolutie van pc’s, telefoons en tablets via een bekabelde USB-C- of draadloze Bluetooth-verbinding belooft (of, zoals we gewend zijn van A&K: ‘garandeert’). Het nieuwe apparaat ondersteunt het afspelen van native DSD256- en 32-bit/384 kHz PCM-weergave en MQA, dankzij een rendererfunctie. Via Bluetooth is de resolutie natuurlijk lager dan via een USB-C kabel. Er is codec-ondersteuning voor LDAC (de hoogwaardige codec van Sony), aptX HD, AAC en SBC. Voor de bekabelde optie heb je zowel een 3,5 mm (ongebalanceerde) en 4,4 mm (gebalanceerde) hoofdtelefoonaansluiting tot je beschikking.

A&K heeft tevens aan de wensen van gamers gedacht. Veel draagbare gaming-apparaten bieden alleen UAC 1.0-verbindingen, maar de HB1 ondersteunt UAC 2.0 en UAC 1.0 voor platformonafhankelijk luisteren. Met andere woorden, ook gameconsoles van PlayStation en Nintendo profiteren van een lagere latency en betere audio. Er is zelfs een automodus: sluit je HB1 eenvoudig aan op de AUX-poort van een auto en de stroom wordt automatisch in-/uitgeschakeld op basis van het contact van de auto.

Tot slot beschikt de A&K HB1 over een hoogwaardige microfoon voor heldere spraakoproepen met de Clear Voice Capture-technologie van het bedrijf, die omgevingsgeluid blokkeert en de stemhelderheid verbetert.

A&K HB1

Astell & Kern HB1 en Kann Ultra: prijzen en leveringsinformatie

De twee nieuwelingen van Astell & Kern (én de optionele reishoes voor de Kann Ultra vind je vanaf 6 november bij onze A&K dealers. De A&K HB heeft een adviesprijs van 299 euro, de Kann Ultra (in aluminium Astro Grey) kost 1.899 euro, de optionele hoes is 145 euro.